Hlavní obsah

Do Česka se žene studená fronta, ranní teploty spadnou až k nule

– Praha
Novinky, val

Astronomický podzim začal teprve před několika dny, přesto už nyní teploty na některých místech připomenou spíše blížící se zimu. Zaslouží se o to studená fronta, kvůli které od pátku spadnou ranní teploty k bodu mrazu.

Foto: Profimedia.cz

Rána už budou velmi chladná.

Článek

„Během čtvrtka přejde naše území zvlněná studená fronta od severu a za ní se k nám rozšíří hřeben vysokého tlaku. Ten přinese poměrně výraznou připomínku blížící se zimy - ranní teploty se budou pohybovat kolem nuly,“ konstatoval mluvčí Českého hydrometeorologického ústavu Petr Dvořák.

Podle něj můžeme očekávat také četné přízemní mrazíky provázené tvorbou jíní neboli šedým mrazem.

„Odpolední slunce ještě dokáže vzduch ohřát na hodnoty i nad 15 stupňů Celsia, ale rána v době kolem východu slunce budou opravdu velmi studená,“ doplnil Dvořák.

Víkend převážně polojasný

Podle něj bude čtvrtek oblačný a zatažený s občasnými přeháňkami a teplotami od 12 do 16 stupňů. Stejné hodnoty naměříme také v pátek, kdy ale bude obloha převážně polojasná nebo skoro jasná. Teploty v noci na pátek ale klesnou na 5 až 1 stupeň, přičemž zejména v severovýchodní části republiky hrozí i přízemní mrazíky.

Jasno nebo polojasno bude v Čechách také o víkendu, ve Slezsku a na Moravě spíše oblačno. Denní maxima se budou pohybovat mezi 14 a 18 stupni, v noci mohou teploty opět klesnout až k jednomu stupni Celsia.

Počátek následujícího týdne bude podle Dvořáka rovněž polojasný či skoro jasný, s maximálními teplotami od 13 do 18 stupňů a nízkými ranními teplotami.

Reklama

Výběr článků

Načítám