Hlavní obsah

Za co, pane Bože, za co? ptá se Zemana odsunutá místopředsedkyně SPOZ

Novinky, Jiří Ovčáček

Místopředsedkyně Strany práv občanů – zemanovci (SPOZ) Dita Portová, kterou kolegové z vedení odsunuli na čtvrté místo plzeňské kandidátky, napsala otevřený dopis prezidentu Miloši Zemanovi s názvem „Za co, pane Bože, za co?“. Podle Portové se kancléř Vratislav Mynář a první místopředseda SPOZ Martin Nejedlý chovají ve straně jako „v eseróčku“. Zemana vyzvala, aby prolomil hradbu mlčení a k dění ve SPOZ se vyjádřil.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman a místopředsedkyně strany SPOZ Dita Portová

Článek

„Vážený Miloši, tak jsem se stala vyvrhelem SPOZu. Od předsedy Zdeňka Štengla se přes média dozvídám, že ,čistí‘ SPOZ od lidí spojených s Mirkem Šloufem. SPOZ ti, dle jeho slov, pomáhal zakládat člověk, kterého přirovnává k (Ivovi) Rittigovi, (Romanu) Jurečkovi a dalším odéesáckým kmotrům. Dovolila jsem si Mirkovi Šloufovi poděkovat a byla jsem odsunuta na čtvrté místo kandidátky,“ napsala Portová v úvodu dopisu, který mají Novinky k dispozici.

Portová se pak Zemana jako čestného předsedy ptá, za co bylo z plzeňské kandidátky vyškrtnuto čtrnáct lidí. „Rozum mi zůstává stát nad vyškrtnutím Andrey Brzobohaté, jednatelky občanského sdružení No foot, no stress, která je těžce invalidní. Před třemi lety přišla v boji s meningokokem o obě nohy. Od stehen dolů se pohybuje na průhledných plastových protézách. Chtěla kandidovat, protože nám věřila,“ poznamenala Portová.

Podle místopředsedkyně SPOZ byly škrty provedeny v rozporu se stranickými stanovami. Portová dodala, že nikdo z vyřazených nich nemá nic společného se Šloufem. „Většina z nich ho nikdy v životě ani neviděla. Proč ,čistíme‘ SPOZ od těchto lidí? Proč ho čistíme způsobem zcela nedemokratickým,“ ptá se Portová Zemana v otevřeném dopise.

Prezident dolních deseti miliónů?

Místopředsedkyně strany dokonce vyslovuje pochyby, zda je Zeman nadále prezidentem dolních deseti miliónů. Zemana vyzvala, aby se ke škrtům na kandidátkách vyjádřil.

„Nevím, jestli po těchto událostech ještě někoho dokážu přesvědčit, že na Hradě sedí prezident deseti miliónů. Jsi stále čestným předsedou strany, která má v názvu kromě tvého jména i slova o právech občanů. Strany, kde se dnes pár lidí, žel bohu tvých náhle nejbližších, Mynáře a Nejedlého, chová jako v eseróčku. Mlčení to nespraví,“ píše Portová.

Členka vedení SPOZ je přesvědčena, že její strana ztrácí na důvěryhodnosti. „Přicházíme o důvěru lidí, kterým určitě nešlo o ,posty‘, většina z nich vůbec neměla šanci uspět a skončit v parlamentu. Oni jen věřili a chtěli pomáhat straně svého prezidenta. Rada moudrých je škrtla. Za co, pane Bože, za co?“ uzavírá Portová otevřený dopis Zemanovi.

Reklama

Výběr článků

Načítám