Hlavní obsah

Jako poslanec by si Babiš řízení Agrofertu ponechal

Novinky, jas

Lídr hnutí ANO a majitel společnosti Agrofert Andrej Babiš by si v případě vstupu do Sněmovny ponechal své podnikatelské aktivity. Pokud by se stal ministrem, ze společnosti by odešel a dále ji neřídil. Babiš to v neděli řekl v Partii na televizi Prima, kde diskutoval s předsedkyní uskupení Hlavu vzhůru Janou Bobošíkovou.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Podnikatel a politik Andrej Babiš

Článek

„Jako poslanec si můžu byznys ponechat,” konstatoval Babiš. K teoretickému vstupu do vlády řekl, že stávající velké strany se ke spolupráci s hnutím ANO staví skepticky a je proto nepravděpodobné, že by se uskupení podílelo na vládě.

Kategoricky proto odmítl byť jen teoretickou možnost, že by obsadil resort zemědělství, v němž podniká.

Foto: Petr Horník, Právo

Jana Bobošíková

Spor o kandidátky

Babiš s Bobošíkovou se v diskusi opakovaně střetli ohledně volebních priorit, obsazení kandidátek i osobních aktivit.

Bobošíková vmetla Babišovi, že se skrze nákup médií snaží zasahovat do politiky. Připomněla i kandidaturu někdejšího komentátora Martina Komárka za jeho hnutí, ač Komárek v minulosti o Babišových aktivitách psal kriticky.

„Shromáždit v jedné partě Klausovce, Topolánkovce, Bémovce a ještě reprezentanta organizovaného zločinu pana (Tomáše) Hrdličku, pana Borise Šťastného, to je unikátní kousek,” kontroval Babiš.

„Pokud by tady fungovala paní (Renata) Vesecká (někdejší nejvyšší státní zástupkyně - pozn. red.) stejně jako pan (Pavel) Zeman (nejvyšší státní zástupce - pozn. red.), tyhle lidi by měli ruce vzhůru a hlavu dolů,” okomentoval Babiš volební blok, který Bobošíková dala dohromady.

„To jsou naprosté nesmysly, pana Hrdličku jsem v životě neviděla,” odmítla útok Bobošíková, podle níž Babiš zřejmě podléhá mediálním vývodům.

Shoda nepanovala ani v otázce řízení státu. Zatímco Babiš prosazuje manažerský přístup a stát by řídil podobně jako firmu s tím, že zisk by se měl vracet potřebným, Bobošíková tento model odmítla a připomněla, že cílem podnikání je generování zisku, což je v případě státu nepatřičné.

Reklama

Výběr článků

Načítám