Hlavní obsah

Kolo po Praze překonalo auto i tramvaj

– Praha
Právo, trj

V závodě, jaká doprava je v Praze nejrychlejší, se i v deštivém středečním ránu opět osvědčilo kolo. Asi 11 km dlouhou trasu od modřanské polikliniky na piazzetu Národního divadla projel jako první cyklista. Závodu pořádaného radnicí Prahy 12, iniciativou Auto*mat a společností YIT se zúčastnili i novináři.

Foto: Petr Janiš, Právo

Jedním z účastníků závodu byl i moderátor Pavel Anděl.

Článek

Na piazzetě stanul jako první profesionál, pětadvacetiletý cyklista Václav Šuser trasu zdolal za 20 minut 22 sekund. „Auto předjelo ale pět nebo šest cyklistů, kteří určitě všichni závodním tempem nejeli,“ řekl Šuser, který zvolil trasu po cyklostezce podél Vltavy.

Foto: Petr Janiš, Právo

Vítězný cyklista Václav Šuser

Osádka auta dorazila v čase necelých 26 minut. Musela totiž kromě překonání nevelké zácpy při dodržování všech pravidel svůj vůz zaparkovat a do cíle dojít pěšky.

Jsem pánem svého času, ocenil vítěz

Tramvaj přijela poslední. Její cestující se na piazzetě objevili za 33 minut 20 sekund. Přitom pražskou linku č. 17 by s výjimkou semaforů nemělo nic zdržet.

Před autem dojeli i dva ze tří novinářů. Příliš netrénovaný redaktor pražské redakce Práva skončil  za autem s časem 28 minut pět sekund.

Dříve než auto přijel moderátor Pavel Anděl, který jinak na kole Prahou příliš nebrousí. „Na kole po Praze jedu, když mi nenastartuje auto. Jezdím po chodníku a porušuji předpisy,“ uvedl Anděl s tím, že má obavy z některých pražských řidičů.

Zato vítěz Šuser, který závodí, na kolo v Praze nedá dopustit. Kolo nebere ani do metra. „Většinou si beru staré kolo, u kterého nemám obavy ho někde odložit. Největší výhoda je, že je člověk pánem svého času a nemusí nikde čekat,“ poznamenal vítěz.

Ranní špičku zvolili záměrně

Trasu pod půl hodinu zdolali i členové vedení radnice Prahy 12. Místostarostka Daniela Rázková (KDU-ČSL) uvedla, že start závodu byl schválně stanoven na osmou hodinu ranní. „Je to špička, kdybychom vyrazili později, mohou být rozdíly jiné. Trasa je ale naprosto bezpečná.“ řekla Rázková, pro niž je kolo nejoblíbenějším způsobem relaxace.

Foto: Petr Janiš, Právo

Místostarostka Prahy 12 Daniela Rázková (KDU-ČSL)

Anketa

Jezdíte po městě na kole?
ano, občas i do práce
31,4 %
ano, ale ne do práce
14 %
jen výjimečně
8,9 %
ne
45,7 %
Celkem hlasovalo 4260 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám