Hlavní obsah

Nalákal do honitby tisíc jelenů, teď musí zaplatit milión za zničený les

– Plzeň

Mimořádně vysokou pokutu 1,1 miliónu korun vyměřila Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) uživateli honitby za les na Plzeňsku zničený zvěří. Uživatel honitby nosil do lesa nadměrné množství krmiva i v době, kdy to zvířata nepotřebovala, a tím na území přilákal až 1000 jelenů sika, kteří poškodili les.

Foto: ČIŽP

Jeleni sika v honitbě.

Článek

Uživatel lákal zvěř od roku 2009, nakonec bylo v jeho revíru mnohonásobně více jelenů než v těch okolních. „V nevelké lokalitě se pak scházela až tisícovka jelenů sika, kteří poškodili les,” sdělila mluvčí ČIŽP Simona Cigánková.

V okolních honitbách bylo těchto jelenů šest až 450 kusů.

Foto: ČIŽP

Stromy okousané jeleny

Zvířata dostávala kukuřičnou siláž ve třech krmelcích na okrajích lesa i v době, kdy jim nehrozilo strádání, například na podzim.

Ministerstvo pokutu potvrdilo

Honitba má přitom 1650 hektarů a les zabírá jen 350 hektarů. Na tomto územní se nacházelo tisíc jelenů, kteří demolovali stromy. Některé uhynuly. Kromě toho, že zvěř okusovala veškerou dostupnou vegetaci, poškodila sešlapáváním a zvýšeným množstvím trusu i půdu lokality.

Foto: ČIŽP

Krajina poničená nadměrným výskytem zvěře

"Toto poškození půdního fondu se týká i trvalých travních porostů a břehů Černínského potoka, tedy pozemků, které navazují na kontrolované lesní pozemky," uvedla Cigánková.

Pokutu vyměřila inspekce, pokutovaný se odvolal, výši ale potvrdilo ministerstvo životního prostředí, a je tak pravomocná.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám