Hlavní obsah

Data o Romech jsou falešná, distancovali se akademici od hoaxu

Sociologický ústav Akademie věd ČR se distancoval od statistických údajů o romské populaci v České republice, které se objevují na internetu a byla převzata i některými médii. Data o sňatcích, prostituci, kriminalitě či vzdělání Romů jsou podle ústavu zfalšovaná.

Foto: Profimedia.cz

Článek

"Sociologický ústav Akademie věd ČR se distancuje od zfalšovaných dat o romské populaci, která se šíří prostřednictvím blogů a dalších médií. Tato data nepocházejí ze sociologického ústavu ani z jiné výzkumné či vládní organizace v ČR," uvedl ústav. Podle něj je zdrojem hoax, tedy podvodná poplašná zpráva.

Sporné údaje o Romech zveřejnilo loni a letos podle ústavu několik blogerů. Autorství dat o sňatečnosti, kriminalitě či vzdělání připisují sociologům. Ti ale takový výzkum nedělali.

"Pravým účelem těchto textů není prezentace skutečných dat, ale vyvolání negativních emocí namířených proti romské populaci," míní ředitel ústavu Tomáš Kostelecký. Zdůraznil, že ústav sbírané údaje nerozděluje podle toho, zda se jedná o Romy či ne. Úřady a instituce nesmějí používat data o národnosti. Výjimkou je jen sčítání lidu, v něm ale lidé odpovídají dobrovolně. Data z něj jsou k dispozici na adrese http://www.scitani.cz/.

Devět let starý hoax

Podle ústavu "zfalšovaná data" pocházejí z hoaxu, který je nejspíš z roku 2004. V něm původně o sociologickém ústavu nebyla zmínka. Ta se objevila až později v několika příspěvcích blogů na serveru iDnes či Ostrava-Online nebo v novinách Náchodský Nečas. Servery teď k textům přidaly i vyjádření ústavu.

V Česku je podle odhadů asi čtvrt miliónu Romů. Zhruba třetina z nich žije v takzvaných ghettech. Takových míst, kde jsou obvykle dospělí bez práce, děti chodí do takzvaných zvláštních škol, rodiny jsou závislé na dávkách a bydlí v nevhodných podmínkách, bylo před šesti lety podle analýzy asi 300. Od té doby jich podle expertů zhruba stovka přibyla.

V různých místech ČR sílí napětí mezi Romy a ostatními. Situaci přiostřila krize. Extremisté pořádají protiromské pochody. K nim se začali připojovat i obyvatelé měst a obcí. Experti na problematiku bezpečnosti či lidských práv považují přibývání výpadů a šíření nenávisti za velmi nebezpečné.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám