Hlavní obsah

Policie vyšetřuje financování tunelu Blanka

Praha
Aktualizováno

Kriminalisté vyšetřují okolnosti týkající se financování stavby pražského tunelu Blanka. Zabývají se podezřením ze spáchání dvou trestných činů, údajně se jedná o částky v řádu miliard korun. Stavba tunelového komplexu dosud stála 27 miliard, konečná cena se má ale vyšplhat na 36 miliard korun.

Foto: Petr Horník, Právo

Prohlídka nedokončeného pražského tunelu Blanka.

Článek

Případ řeší detektivové z českobudějovické expozitury útvaru pro odhalování organizovaného zločinu. Zabývají se podezřením ze spáchání trestného činu porušení pravidel hospodářské soutěže a trestného činu porušení povinnosti při správě cizího majetku. Vyšetřování se týká usnesení rady z loňského prosince, v němž radní schválili takzvanou kategorizaci faktur, jíž se chtěli vypořádat s dluhy, které má Praha vůči stavbařům.

Již více než rok má hlavní město problém s proplácením faktur za odvedené práce. Současné vedení z toho viní své předchůdce, kteří prý v minulosti delegovali velkou část pravomocí na úředníky. Podle primátora Tomáše Hudečka (TOP 09) se tak zbavovali odpovědnosti za některá svá rozhodnutí. Stavbaři pak pokračovali v práci, aniž by miliardové investice schvalovaly odpovědné orgány města.

Vůči stavební firmě Metrostav vznikl dluh ve výši 1,8 miliardy korun. Praha jej postupně splácí. Většinu by měla proplatit do konce roku. I tak ale zbudou faktury za několik stovek miliónů. Podle zdroje ČTK Praha neví, jak dluh zákonnou cestou splatit.

Tunelový komplex Blanka je součástí vnitřního obchvatu města. Jeho výstavbu, která začala v roce 2007, posvětilo tehdejší vedení města v čele s bývalým primátorem Pavlem Bémem (ODS). Projektu se vytýká zejména jeho nákladnost.

Magistrát předal policii dokumenty

Pražský magistrát policii poskytl materiály o tunelu Blanka, které si policisté vyžádali. To se podle primátorova náměstka Jiřího Vávry (TOP 09) stalo asi před 14 dny. „Další týden se podklady shromažďovaly,“ řekl Vávra.

Související téma

Foto: Petr Hloušek, Právo

Tunel Blanka

Minulý týden radní zbavili mlčenlivosti advokáty z kanceláře White & Case, kteří stavbu tunelového komplexu pro Prahu analyzovali, a to už za předminulé koalice ODS a ČSSD.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám