Hlavní obsah

Filip: Jsme jediná strana, která chrání ústavnost v této zemi

– Praha
Novinky, val

Právníci Jiří Pospíšil (ODS) a Vojtěch Filip (KSČM) se v nedělní Partii na televizi Prima přeli o o zachování či zrušení komunistické strany. Zatímco Pospíšil se v ostré diskusi stavěl za zrušení KSČM coby nástupce KSČ, Filip uvedl, že právě jejich strana je jediná, která v Česku od roku 1990 chrání ústavnost.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Vojtěch Filip

Článek

Filip v pořadu prohlásil, že právě KSČM je „jedinou politickou stranou, která chránila ústavnost v této zemi“. „Když si projdete hlasování od roku 1990, tak jsme nikdy nehlasovali proti ústavě,“ uvedl. Naopak podle něj existovali tací, kteří se snažili obcházet ústavu.

Oba představitelé se neshodli v názoru na komunistickou exposlankyni Martu Semelovou, která je označována za stalinistku a otevřeně adoruje například Klementa Gottwalda. Podle Pospíšila postoje takových členů strany neodpovídají demokratické levici, proti které on sám nic nemá. Představa, že se na vládě podílela strana, v níž působí Semelová, mu přijde děsivá.

Naopak Vojtěch Filip tvrdí, že právě toto je ukázka demokratičnosti jejich strany. „Byl bych těžko považován za demokrata, kdybych nerespektoval názory ve vlastní straně,“ prohlásil. „Nemohu nikomu zakázat jeho názory, ani to nedělám,“ dodal.

Zrušení KSČM

Exposlankyně Semelová kandiduje ve volbách do Sněmovny jako lídr pražské kandidátky. Její vyškrtnutí by podle Filipa byl projev nedemokratičnosti.

Politici se střetli také ohledně postoje ke zrušení komunistické strany. Pospíšil zdůraznil, že tato strana je nástupcem totalitní KSČ. Prohlásil, že komunisté nejsou reformovatelní a kdokoli je vezme do vlády, bere tam totalitní stranu, čímž porušuje demokracii.

Související témata

Foto: Jan Švábek, Právo

Jiří Pospíšil

Foto: Archiv, Právo

Předseda KSČM Vojtěch Filip

Foto: Jan Handrejch, Právo

Poslankyně KSČM Marta Semelová

Filip konstatoval, že jde o předvolební rétoriku občanské demokracie, a oplatil stejnou mincí: „Každý, kdo bude volit ODS, bude volit korupci.“ ODS podle něj chce omezit KSČM jen proto, že jim omezuje „rozkrádačskou politiku“. Její zrušení by prý znamenalo mezinárodní ostudu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám