Hlavní obsah

Systém na výplaty dávek stál nakonec dvě miliardy místo původní půl miliardy

Novinky, jas
Aktualizováno

Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) při založení centrálního Úřadu práce ČR navýšilo cenu systému pro výplatu sociálních dávek, zjistil Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ). Z původní ceny 435 miliónů se náklady prostřednictvím dodatků smluv vyšplhaly na dvě miliardy korun, uvedla v pondělí mluvčí NKÚ Olga Málková.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Článek

Resort použil v roce 2011 k zajištění nového sytému rámcovou smlouvu, kterou uzavřelo ministerstvo vnitra. Následně k ní uzavřel osm dodatků, které vedly k navýšení ceny. „Služby měly podle prováděcí smlouvy stát jen 107 miliónů korun. Dodatky se ale jejich cena zvýšila na 1,6 miliardy korun,” konstatovala Málková.

Podle kontrolorů NKÚ ministerstvo rovněž „podcenilo rizika”, které neslo zavádění nového systému. Testování aplikací probíhalo v lednu 2012 zároveň s jejich ostrým provozem, na což dopláceli zejména příjemci dávek.

Systém fungoval jen díky nasazení lidí

„V důsledku toho vyřízení jedné žádosti v prvních dvou měsících provozu nového systému trvalo mnohonásobně delší dobu než před jeho spuštěním,” připomněl NKÚ trable, které vedly i k masivnímu nárůstu přesčasových hodin zaměstnanců úřadu práce.

„Zatímco v roce 2011 pracovali přesčas celkem 21 tisíc hodin, o rok později odpracovali 232 tisíc přesčasových hodin,” uvedl NKÚ.

Vyšší cena za více služeb, tvrdí Drábek

Kontroloři v roce 2011 přiznali MPSV meziročně úsporu na provozních nákladech ve výši 229 miliónů. Zároveň však připomněli, že vliv v tomto směru měla i vládní úsporná opatření.

Bývalý ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) připomněl zmiňované úspory a poukázal na skutečnost, že „zdaleka ne všechny dodatky se týkaly výplaty dávek. S rozšířením smluvních závazků roste zákonitě i cena.”

Informace o dvou miliardách coby ceně navíc není podle Drábka nikterak nová.

Reklama

Výběr článků

Načítám