Hlavní obsah

V Praze přežívá nejvíce lidí se zástavou srdce na světě

Právo, Stáňa Seďová

Praha se chlubí světovým unikem. Přežívá tam největší počet lidí, kterým se zastaví srdce. Je to nejen díky záchranářům a lékařům v nemocnicích, ale i díky lidem. První pomoc masáží srdce poskytne 78 % svědků kolapsu. V roce 2003 to bylo jen 16 procent.

Foto: ZZS HMP

Téměř 80 % svědků zástavy srdce poskytne první pomoc, než převezmou masáž záchranáři.

Článek

Předlékařská první pomoc se za posledních deset let podle ředitele pražské záchranné služby Zdeňka Schwarze neuvěřitelně zlepšila.

„Téměř osmdesátiprocentní poskytnutá první pomoc v podobě masáže srdce je obrovsky pozitivní posun veřejnosti. Je to jistě dáno zjednodušením postupu, kdy v podstatě masáž srdce není nic těžkého, jen je to fyzicky náročné, a také nasazením našich operátorů, kteří oznamovatele kolapsu nekompromisně navádí k pomoci přesnými instrukcemi,“ říká hrdě šéf pražských záchranářů.

„Ve chvílích kdy se srdce už jen chvěje, tedy nepumpuje, vrátíme k životu 40 procent těchto lidí. To je opravdu světový unikát, který českým kardiologům závidí celý svět,“ dodává.

Foto: ZZS HMP

Téměř 80 % svědků zástavy srdci poskytne první pomoc, než převezmou masáž záchranáři.

Kolapsů srdce přibývá, zvláště u mladých

Už takovou radost lékařům však nedělá četnost zástav. Zatímco před deseti lety záchranáři v Praze zasahovali u 410 zástav oběhu, loni jich bylo o třetinu více, tedy 610. „Zdravotní stav populace se zhoršuje. Markantní je to, pokud jde o zástavy a cévní mozkové příhody. V těchto případech navíc markantně klesá věková hranice lidí, které postihne. Nedávný je případ dvacetiletého fotbalisty, vrcholového sportovce, který dostal infarkt,“ uvedl Schwarz.

Naopak pozitivní zprávy vyplývají z prázdninových statistik záchranky hlavního města. Během uplynulých letních měsíců zdravotníci ošetřili celkem 15 745 pacientů, což je o 471 méně než v loňském roce. Důvod je podle lékařů prostý. Kvůli slunnému a horkému létu byla metropole mnohem prázdnější než předchozí roky.

V budoucnu nebudou v sanitkách jezdit lékaři

Nejtíživějším problémem záchranných služeb je a bude podle Schwarze nedostatek lékařů, kteří už dnes jezdí pouze k vážným případům.

„V budoucnu nebudou v sanitkách jezdit už vůbec žádní lékaři. Situace je u nás, ale i jinde dlouhodobě opravdu vážná. My máme 50 lékařů, ale v podstatě jen 33 plných úvazků a k tomu 300 záchranářů. Je to vinou nezájmu ze strany lékařů z nemocnic, strachu z terénu i finanční neatraktivitou práce u záchranky. Nyní doufáme ve vlnu zájmu po vysílání seriálu Sanitka 2. Při uvedení první řady seriálu přišla řada zájemců o práci u záchranky,“ dodal s optimismem Zdeněk Schwarz.

Reklama

Výběr článků

Načítám