Hlavní obsah

Pro 1,2 miliónu žáků a studentů začal školní rok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Školní rok v pondělí začal pro více než 1,2 miliónů žáků základních a středních škol a konzervatoří. Mezi školáky je letos i 112 000 prvňáků, což je o sedm tisíc víc než loni. Populačně silné ročníky se tak ze školek začínají přesouvat do školních tříd.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Čtyři desítky prvňáčků přišly první školní den do Základní školy 28. října v Brně-Zábrdovicích.

Článek

Od rána se před školami po celé republice tvořily hloučky školáků, zatímco starší děti se bouřlivě vítaly po prázdninách, mladší v doprovodu rodičů a ve svátečním oblečení nervózně okukovaly nové spolužáky. První školní den učitelé pro děti připravili slavnostní přivítání. Například Základní škola sv. Voršily v Praze uvítala školáky mší, kde byly prvňáčkům vysvěceny aktovky.

Největší změnou v rozvrhu je zřejmě zavedení povinného druhého cizího jazyka nejpozději od osmé třídy. Dosud školy nabízely druhý cizí jazyk v rámci volitelných předmětů. Nově se také budou učit zlomky už na prvním stupni. Další úpravy školních osnov upřesňují, co mají žáci znát například ve finanční nebo dopravní výchově. Na více škol se také rozšíří výuka nového typu písma Comenia Script.

Ministr v Bříze, Zeman u dcery

Ministerstvo školství čeká v tomto roce rozhodnutí o osudu testování 5. a 9. tříd nebo jednotných zkouškách pro učně, úřad má ale zatím v čele jen ministra v demisi. Kdo Dalibora Štyse v křesle vystřídá, bude jasné až po říjnových volbách.

Ministr nicméně začal školní rok v Horní Bříze na Plzeňsku. Sám si na svůj první školní den však moc nevzpomíná. Začátek školní docházky mu přebily jiné zážitky - psalo se totiž září 1968. „A na ulicích stály tanky,“ řekl Právu ministr. „Takže já si vzpomínám nikoliv na to, co bylo ve třídě, ale na to, jak jsem chodil mezi těmi tanky ze školy a do školy,“ podotkl Štys.

Foto: Ivan Blažek, Právo

Ministr školství Dalibor Štys zahájil nový školní rok mezi prvňáky v Horní Bříze.

Do školy ho nikdo nutit nemusel. „A čím vyšší ročníky, tím to bylo lepší. Na průmyslovku už jsem chodil hodně rád,“ prozradil muž, který se loni stal profesorem pro aplikovanou fyziku. „Nejraději jsem ale měl chemii,” řekl.

Prezident Miloš Zeman s chotí zavítali do soukromého pražského Gymnázia Amazon, které navštěvuje i jeho dcera.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám