Hlavní obsah

Klausovci se dohodli na nové straně. Do voleb je povede Bobošíková

Aktualizováno

Pravicový volební blok „klausovců“, který bude chtít zasáhnout do sněmovních voleb, přece jen vznikne. Sice ne s exprezidentem Klausem jako předsedou, ale s jeho podporou.

Foto: Milan Malíček, Právo

Jana Bobošíková

Článek

Nový subjekt se jmenuje „Hlavu vzhůru“ (odkaz na předvolební heslo ODS z roku 1998) a jeho předsedkyní bude Jana Bobošíková. Kromě ní se ve straně sejdou bývalí členové ODS a také zástupci pronárodní konzervativní iniciativy D.O.S.T.

„Dnes odpoledne (v pátek, pozn. red.) se u prezidenta Václava Klause sešla široká skupina zástupců politických subjektů i jednotlivců, kterým osud naší země není lhostejný. Podařilo se najít shodu na tom, že je třeba vytvořit silný volební blok stejně smýšlejících lidí, který nabídne občanům České republiky cestu ke svobodě a prosperitě,“ píše se v prohlášení, které hnutí Právu zaslalo.

Velmi si vážíme osobní podpory Václava Klause, ale nikam nás neponese na svých zádech.
Jana Bobošíková

Bobošíková Právu řekla, že nový volební blok zaštítí její strana Suverenita: nemusí tedy shánět tisíc podpisů nutných pro registraci. Zároveň odmítla, že by tato strana nesla stigma „klausovců“.

Přidali se odpadlíci z ODS

„Velmi si vážíme osobní podpory Václava Klause, ale nikam nás neponese na svých zádech. Místo na slunci si vybojujeme sami,“ řekla Právu předsedkyně hnutí, které program zveřejní v nejbližších dnech.

„Našimi politickými protivníky bude ta část politického spektra, která si říká pravice, ale jen ničí tuto zemi, tedy ODS a TOP 09,“ řekla Právu Bobošíková.

Hnutí přilákalo několik odpadlíků právě z ODS: například exposlance Borise Šťastného či vyloučeného Tomáše Úlehlu. K „Hlavu vzhůru“ se přidal také Jiří Janeček a jeho Pravá frakce, Michal Doktor (dříve ODS, nyní Jihočeši), který ještě před několika hodinami nevyloučil kandidaturu za ODS, či někteří vyloučení komunální politici ODS: Pavel Caldr a Bohumil Zoufalík.

Původním plánem bylo vytvořit subjekt, za který by kandidoval Václav Klaus, a jeho oporou by byli i expremiér Mirek Topolánek a exposlanec za ODS Petr Tluchoř. To se však nezdařilo a Klaus ve středu oznámil, že kandidovat nebude. Naznačil ale, že případná nová strana může počítat s jeho podporou.

Související témata

Foto: Petr Horník, Právo

Václav Klaus na křtu své knihy My, Evropa a svět.

Foto: Petr Horník, Právo

Předsedkyně strany Suverenita Jana Bobošíková

„V průběhu následujících dvou měsíců rád aktivně pomohu těm, kteří i beze mne do tohoto volebního souboje půjdou,“ prohlásil ve středu Klaus.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám