Hlavní obsah

Nejlepší školní jídelna: Lahůdky, ze kterých se sbíhají sliny

– Praha
Novinky, vrb, her

Mnoho z nás vzpomíná na školní jídelnu jako na horor na talíři. Ve finále 4. ročníku soutěže O nejlepší školní oběd se ale ukázalo, že i tady mohou vznikat kulinářské skvosty. Na pomyslný vrchol se vyšplhalo konfitované kuřecí prso z kuchyně pražského Středního odborného učiliště U Krbu.

Soutěž o nejlepší školní jídelnuVideo: Novinky

 
Článek

Do soutěže se přihlásilo 90 kuchařských týmů ze školních jídelen z celé České republiky. Ve finále se pak na základě výběru nejlepších receptů porotou ocitlo šest týmů z Čech a čtyři  z Moravy. Ty se přijely utkat ve finálovém "desetisouboji" na MŠ a ZŠ Chelčického v Praze.

„Ta kritéria byla zejména, že pokrmy jsou běžně na jídelním lístku školy, že jídlo bylo z drůbežího masa a také jako prevence dětské obezity,"  řekla Novinkám ředitelka soutěže Alena Strosserová.

Foto: AMI Communications

Vítězné konfitované kuřecí prso a la bažant obalené v anglické slanině s kapustovým pyré a glazírovanou červenou cibulkou.

Dětští strávníci, na kterých byla jednotlivá jídla „testována“, jsou prý z pokrmů nadšení.

„Museli jsme to vařit i dětem, všem to chutnalo a všichni nám moc fandí,“ svěřila se Novinkám zapálená kuchařka Jitka Vykydalová ze základní školy Felberova ve Svitavách. Její tým připravil zapečené krůtí medailonky s kuskusem, brokolicí a sýrem a jako dezert tvarohový krém s ovocem.

Foto: AMI Communications

Vítězný kuchařský tým ze školní jídelny Středního odborného učiliště U Krbu z Prahy 10.

Akce pořádaná Všeobecnou zdravotní pojišťovnou ČR a Společností pro výživu se konala již po čtvrté. Podle organizátorů má každá jídelna zásobu receptů chutných a zdravých pokrmů a umí je upravit tak, aby nadchly leckdy vybíravé a nespokojené děti.

Vítězný recept, který získal nejlepší hodnocení odborné poroty, vytvořil kuchařský tým z pražského Středního odborného učiliště U Krbu. Zabodoval s konfitovaným kuřecím prsem, obaleným v anglické slanině s kapustovým pyré a glazírovanou červenou cibulkou a polévkou z červené řepy s tvarohovými nočky.

Reklama

Výběr článků

Načítám