Hlavní obsah

Vítězná strana by měla přihlédnout k preferenčním hlasům, řekl Zeman

Novinky, val
Praha
Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman uvedl, že by strana, která zvítězí v předčasných volbách, měla při nominaci případného premiéra přihlédnout k preferenčním hlasům, které získají její kandidáti ve volbách. Řekl to na tiskové konferenci, kde také potvrdil, že se volby uskuteční 25. a 26. října.

Prezident Miloš Zeman o volbách po jednání se šéfy parlamentních stranVideo: Novinky

 
Článek

Na dotaz, zda Zeman před jmenováním premiéra přihlédne k počtu získaných preferenčních hlasů, prezident odpověděl, že by na to měla klást důraz zejména vítězná strana, která mu bude svého kandidáta na předsedu vlády doporučovat.

Uvedl také, že při jmenování ministerského předsedy bude zcela respektovat výsledky voleb. „Takže jestliže například vítěznou stranou bude TOP 09 a TOP 09 doporučí za premiéra pana Miroslava Kalouska, jmenuji pana Miroslava Kalouska předsedou vlády České republiky,“ prohlásil.

Lidé by měli volit ty strany, které nezradí své voliče
prezident Miloš Zeman

Jiné by to ale podle něj bylo v případě, pokud by například měla vzniknout povolební koalice TOP 09 a ČSSD. Tehdy by nejmenoval předsedou zástupce ani jedné z těchto stran, neboť by takovou koalici podle svých slov považoval za zradu na voličích obou partají. „Lidé by měli volit ty strany, které nezradí své voliče,“ zopakoval svá slova z úterního výročí vpádu vojsk Varšavské smlouvy.

Volby v druhé polovině října

Zeman také potvrdil 25. a 26. října jako dny, kdy se uskuteční předčasné volby. Tento termín prý zvolil i proto, aby na předvolební kampaně bylo 60 dní. Rozpuštění Sněmovny podepíše ve středu.

Návrh Miroslavy Němcové, která chtěla rozpuštění Sněmovny odložit na 15. září, aby dolní komora stačila případně projednat návrhy vrácené Senátem, odmítl, neboť prý na základě dohody předsedů vlády a Senátu nepředpokládá, že by horní komora jakýkoli zákon vrátila. Sám se prý k této dohodě připojil a žádný takový zákon nevetuje.

V této souvislosti si rýpnul do bývalé koalice, když uvedl, že i kdyby Senát nějaký zákon Sněmovně zamítl, bylo by zapotřebí k přehlasování jeho veta 101 hlasů. „A všichni víme, jak údajná stojednička vypadá, či spíše nevypadá,“ podotknul Zeman.

Do kampaně se nezapojí

Zeman také zopakoval, že pokud se jeho kancléř Vratislav Mynář rozhodne kandidovat ve volbách, nebude mu v tom bránit. Považuje to za jeho svobodné rozhodnutí. [celá zpráva]

Související téma

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman

Sám se ale odmítá angažovat ve volební kampani Strany práv občanů - zemanovci (SPOZ), jíž je čestným předsedou. „Jasně jsem řekl, že sám budu volit SPOZ, a to platí, ale každá politická strana nevyjímaje musí zaujmout voliče svým programem a svými kandidáty,“ prohlásil. Svůj dluh z prezidentské kampaně, kde vystupoval jako kandidát zemanovců, prý splácí tím, že bude SPOZ volit.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám