Hlavní obsah

Pytláctví je na vzestupu, střelci si neberou servítky

Právo, Jindřich Ginter

Pytláctví je v Česku na vzestupu a škody způsobené upytlačením zvěře rostou. Zatímco před třemi lety policie registrovala přes 70 hlášení s celkovou škodou přes dva milióny korun, loni to bylo už přes sto případů za téměř čtyři milióny korun.

Foto: Policie ČR

Nože zabavené pytlákům.

Článek

Za letošní leden až červen policie už eviduje přes padesát případů pytláctví. Mnohé černé úlovky se ale do policejních evidencí nedostanou. Pytlákům se navíc často daří uniknout.

„Objasňování pytláctví bývá velice složité,“ potvrdila Kamila Haraštová z policejního ředitelství Jihomoravského kraje.

Hrozí až dva roky vězení

V této souvislosti připomíná honičku mezi pytláky a policií, ke které došlo před několika měsíci. Ta byla výjimečná, neboť po pytlácích se většinou slehne zem a zbývají po nich jen krvavé stopy v lese.

Policejní hlídka patrolovala v noci nedaleko Boleradic a povšimla si Škody Felicie jedoucí po zkratce. Její šofér začal ujíždět.

Poté zabrzdil a se spolujezdcem se snažil utéct po svých. Policisté je chytili a v autě našli tři kusy srnčí. Pytláci měli nože, reflektor a pušku s tlumičem.

Foto: Policie ČR

Srnčí narvaná v kufru auta zadržených pytláků.

U dvaatřicetiletého pytláka a jeho o šest let mladšího komplice následovaly domovní prohlídky. Našly se další ostatky zvěře a maso z osmi loveckých výprav. „Za pytláctví hrozí trest odnětí svobody až na dvě léta,“ dodala Haraštová.

Pytláctví se letos dostalo také až k Nejvyššímu soudu. Ten zamítl dovolání pytláka, odsouzeného loni v dubnu v Příbrami za zastřelení jelena. Pikantní na tom je, že se jednalo o hosta Mysliveckého sdružení.

Za jelena dvacet tisíc nebo čtyři měsíce

„Obviněný 9. října 2011 kolem 8.15 hodin pomocí nezjištěné palné zbraně bez povolení k odstřelu ulovil jeden kus jelence virginského běloocasého, samce, vážícího okolo 75 kg, starého 5–6 let,“ píše se ve zdůvodnění rozsudku.

Odsouzen byl k zákazu držení, nošení a používání střelné zbraně v trvání dvou let a k pokutě 20 tisíc korun. Pokud by ji nezaplatil, šel by natvrdo do vězení na čtyři měsíce.

Odsouzený pytlák se u Nejvyššího soudu dovolával tvrzením, že „soudy neprovedly dostatečné dokazování k prokázání sporných skutečností“.

Podle něj přímý důkaz o střelbě neexistuje. Zbraň se totiž nenašla a předchozí doznání popřel.

Soudům vytkl, že „nebylo dostatečně zkoumáno, jakou zbraní byl předmětný jelenec uloven, že nebyl vyslechnut znalec z oboru balistiky“. Nepřímé důkazy však stačily.

Za letošních šest měsíců už policie eviduje dalších pět desítek případů pytláctví. Například v Doksech u České Lípy jde po pytlácích, kteří v polovině února stříleli jako diví v lese mezi obcemi Luka a Tachov a odvezli si, soudě podle stop, tři divočáky.

V jedné oboře na jihu Čech kdosi v polovině května usmrtil dančí zvěř o hmotnosti asi 40 kg. „Upytlačený kus na místě vyvrhl a odcizil. První červencový den opět v oboře postřelil další dančí kus o hmotnosti 70 kilogramů. Zraněné zvíře muselo být utraceno,“ uvedla podrobnosti k dalšímu letošnímu případu pytláctví policie v Písku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám