Hlavní obsah

S ustrašenou ČSSD ovládanou Zemanem nepřipadá koalice v úvahu, říká Gazdík

Právo, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šéf klubu poslanců TOP 09 a Starostů Petr Gazdík v rozhovoru pro Právo řekl, že si nedokáže představit, aby jeho strana vytvořila vládní koalici s ČSSD. Podle něj ČSSD zcela ovládl prezident Miloš Zeman.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové Petr Gazdík

Článek

Překvapilo vás, že se 101 rozpadla?

Pro nás to bylo smutné překvapení, protože jsme věřili svým koaličním partnerům a věřili jsme, že ODS se zbavila vlivu kmotrů. Evidentně minimálně někteří její poslanci se vlivu nezbavili. Pánové Hrdlička a další mají v ODS vliv a takovému partnerovi nemůžeme nadále důvěřovat a prodlužovat tak politickou agonii.

Je to vítězství Miloše Zemana?

Nevnímám to jako jeho vítězství. Pan prezident chtěl, aby vláda Jiřího Rusnoka vládla co nejdéle. Předčasné volby budou znamenat, že voliči znovu rozdají karty, a domnívám se, že je tu značná část voličů, která vidí praktiky Miloše Zemana a vidí, že chce změnit parlamentní demokracii v poloprezidentský systém, a nechce s tím souhlasit.

Téma obrany parlamentní demokracie proti tendencím Miloše Zemana bude vaším hlavním volebním tématem?

My jsme konzervativní strana a říkáme půl roku to samé, že musíme bránit nastolování nových zvyklostí poloprezidentského systému a rušení tzv. idiotských ústavních zvyklostí.

Jdete do voleb s tím, že skončíte v opozici, nebo je tu někdo, s kým půjdete do koalice, když vás ODS tak zklamala?

Doba je ještě nezralá, abychom to mohli jednoznačně říci. Voliči budou muset rozhodnout, jestli budou podporovat slučovací sjezd sociálních demokratů a komunistů do SPOZ s jejím čestným předsedou. Podle jednání ČSSD a KSČM je zcela zřejmé, že hlavou levice je Miloš Zeman, a voliči budou volit mezi Milošem Zemanem, nebo mezi parlamentní demokracií. Je tu řada občanů, kteří nechtějí, aby Miloš Zeman byl tou nejhlavnější politickou silou ovládající ustrašenou ČSSD s loutkovým předsedou.

Dokážete si představit, že půjdete s touto ustrašenou ČSSD do koalice?

To si vůbec nedokážu představit.

Může ještě něco zabránit předčasným volbám?

Ne. Vím minimálně o 122 poslancích, kteří jsou pro (min. počet je 120 poslanců pozn. red.). Snad se k tomu připojí i část ODS, které zůstalo kousek cti v těle.

Má Rusnokova vláda volné ruce, nebo by měla být zdrženlivá?

Je to vláda bez důvěry. Měla by to být udržovací vláda, měla by se vyhnout personálním čistkám a nesmyslným rozhodnutím, jakým bylo odvolání ředitele Národního divadla ministrem kultury Jiřím Balvínem.

Co říkáte na obrat Karolíny Peake?

Pro mě je to hluboké lidské zklamání. Člověk, který založil stranu, by měl mít kousek cti v těle a odpovědnosti za lidi, kteří za ním šli, a jako kapitán opustit potápějící se loď jako poslední. Ale bohužel to udělala jako první.

Reklama

Související témata:

Související články

Sněmovna by mohla skončit příští týden

Mimořádná schůze Sněmovny, na které by se hlasovalo o rozpuštění dolní parlamentní komory, by se mohla konat už příští týden. Předseda poslanců ČSSD Jeroným...

Do koalice s ČSSD nevstoupíme, tvrdí TOP 09

Zástupci TOP 09 ve čtvrtek odmítli tvrzení Kateřiny Klasnové z VV, že se po předčasných volbách chtějí domluvit na spolupráci s ČSSD. Předseda poslaneckého...

Výběr článků

Načítám