Hlavní obsah

Muzeum dělnického hnutí žaluje Ransdorfa pro podvod

Právo, Miroslav Homola
Praha

Europoslanec Miroslav Ransdorf (KSČM), který se navzdory svému měsíčnímu platu nejméně 200 tisíc korun potýká s dluhy údajně přes 17 miliónů, má další problém. Muzeum dělnického hnutí (MDH) Praha ho podezřívá z podvodného jednání a minulý týden na něj podalo oznámení pro podezření ze spáchání tří trestných činů.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Miloslav Ransdorf

Článek

Ransdorf a další dva muži jsou podle tohoto oznámení, které má redakce k dispozici, podezřelí z trestných činů poškozování cizích práv, porušení tajemství dopravovaných zpráv a z trestného činu neoprávněného přístupu k počítačovému systému a nosiči informací.

Ransdorf je přitom zakladatelem MDH a předsedou jeho správní rady. A v tom zřejmě může být důvod pro tok z tajného zdroje na Ransdorfovy dluhy.

Právník: Hrozilo vytunelování

„Domníváme se, že Miroslav Ransdorf neoprávněně dne 21. června letošního roku vystavil a dne 24. června opatřil osvědčeným podpisem plnou moc pro zmocněnce Romana V., ve které jej zmocnil ke zřízení datové schránky pro o. p. s. Muzeum dělnického hnutí, a to i přesto, že nebyl oprávněn takto za muzeum jednat,“ vysvětlil Právu Josef Kolínský, brněnský právník, který je rovněž členem správní rady MDH.

„Neoprávněně vystavenou plnou mocí tak umožnil cizí osobě, aby se podvodně vydávala za osobu oprávněnou jednat jménem Muzea dělnického hnutí,“ řekl v úterý Právu Kolínský.

Pan Ransdorf jako zakladatel o. p. s. umožnil vstup do této společnosti jiným osobám, následně by pak mohlo dojít ke změně vedení a poté by jednoduše muzeum vykradli.
právník Josef Kolínský

Třetím, na kterého bylo podáno v této souvislosti trestní oznámení, je Roman H., zmocněnec Ransdorfa ve věci exekučního řízení na jeho exekucí napadený majetek.

„Je důvodné podezření, že těmito kroky PhDr. Miroslav Ransdorf, CSc., jako zástavní dlužník, Roman V. a Roman H. jako zástupci obchodní společnosti SVO, s. r. o, která vystupuje jako zástavce k zajištění překlenovacího úvěru poskytnutého zástavním věřitelem zástavnímu dlužníkovi Miroslavu Ransdorfovi, chtěli ovládat datovou schránku obecně prospěšné společnosti Muzeum dělnického hnutí a přes tuto podvodným způsobem komunikovat s orgány veřejné moci či jinými subjekty,“ uvádí se v trestním oznámení.

Podle Kolínského hrozilo, že bude muzeum docela obyčejně vytunelováno. „Za dané situace se na sbírkové hodnoty, které mají mnohamiliónovou hodnotu, nikdo dostat nemohl. Jediným, kdo může provádět úřední kroky, je ředitelka o. p. s. MDH Libuše Eliášová. Vše ale nasvědčuje tomu, že se již zde staly první podvodné kroky, kterými pan Ransdorf jako zakladatel o. p. s. umožnil vstup do této společnosti jiným osobám, následně by pak mohlo dojít ke změně vedení a poté by jednoduše muzeum vykradli. Přitom kromě historické hodnoty jsou v muzeu i unikáty, například originály návrhů plakátů, sběratelské a numizmatické unikáty a jiné, které se dají prodat za velmi slušné peníze okamžitě,“ uvedl.

„O žalobě vím“

„O žalobě vím, ale ještě jsem ji neviděl, takže se k ní nebudu vyjadřovat. Žalobu však podal pan doktor Kolínský, což je bratr paní Eliášové, a to jsou dost rozdílné dvě věci. Víc k tomu nemám co říct,“ řekl Právu Ransdorf. Jeho informace jsou však zřejmě neúplné. Pod žalobou, která byla podána v Praze 22. července, je podepsána přímo „RSDr. Libuše Eliášová, statutární orgán – ředitelka obecně prospěšné společnosti Muzeum Dělnického hnutí, o. p. s.“.

Podle Kolínského je v celé záležitosti, kde Ransdorf vystupuje jako zástavní dlužník a příjemce překlenovacího úvěru od SVO Praha řada dalších právně napadnutelných skutečností. Například fakt, že se ručí nemovitostmi, které jsou již v zástavě.

Jako další doklad vedoucí k podvodu slouží podle žalobců i zajištění závazku převodem práva, kdy se Ransdorf jako dlužník a také zakladatel o. p. s. MDH vzdává svých práv a povinností vyplývajících z této funkce a převádí je na společnost OPS, konkrétně již zmíněného Romana H. jako zástavce. Smlouva byla registrována 27. května a kopii má redakce rovněž k dispozici.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám