Hlavní obsah

Rodiče kryjí záškoláky, i když jim hrozí vězení

Právo, Pavel Orholz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dostávají pokuty, hrozí jim odebrání dávek, v krajním případě i dva roky vězení, přesto se někteří rodiče o své děti nestarají a je jim jedno, zda chodí či nechodí do školy.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Počet případů, kdy má dítě mnoho desítek neomluvených hodin školní docházky, se výrazně nesnižuje. Jen v poslední době začali policisté stíhat například otce dívky z Českokrumlovska za to, že zameškala přes osm set vyučovacích hodin, z toho jich měla 178 neomluvených.

„Muže podezříváme z ohrožování mravní výchovy mládeže, když od září 2012 do současnosti umožnil své nezletilé dceři vést zahálčivý život. Dívka za uvedenou dobu zmeškala za první pololetí školního roku 432 vyučovacích hodin a za druhé pololetí 403 hodin, z toho 178 vyučovacích hodin je neomluvených,“ řekla mluvčí českokrumlovské policie Lenka Kozoňová.

Vedoucí preventivně-informačního oddělení krajské policie konstatoval, že podobné případy jsou na celém území Jihočeského kraje a dochází k nim, i když rodičům hrozí za ohrožování mravní výchovy mládeže v těchto případech až dva roky vězení.

Podle psychologa Rostislava Nesnídala z Centra pro rodinu a dítě v Českých Budějovicích je vždy ve společnosti určitý počet takzvaných nepřizpůsobivých rodin, které o své děti nedbají. „V takových případech často nezabírají ani tresty odnětí svobody, které situaci neřeší a přicházejí se zpožděním, takže bez patřičného efektu. Někteří rodiče se o své děti nechtějí starat a jde o složitý komplex otázek ve smyslu, jestli je v rodině ponechat nebo se pokusit o sanaci takových rodin,“ řekl Nesnídal.

Neomluven? Pokuta

Se záškoláky a především jejich rodiči bojují už od loňského roku v Českých Budějovicích. Pokud má jakýkoliv žák neomluveno více než deset hodin, schází se speciální komise, v níž nechybí pracovník magistrátu, který má na starosti sociálně-právní ochranu dětí, rodič záškoláka i výchovný poradce ze školy, aby situaci řešili.

„Zároveň máme nastavený i systém pokut za tyto přestupky, který platí od 25 neomluvených hodin výš. Za 26 neomluvených hodin zaplatí rodiče 1020 a například od 51 neomluvených hodin výš jsou to tři tisíce korun. O tom, že je záškoláctví velkým problémem, svědčí to, že jsme tak od loňského školního roku vybrali desítky tisíc korun,“ vysvětlil Právu náměstek primátora Českých Budějovic pro školství Petr Podhola (ČSSD).

Podle něj je další sankcí odebrání dávek v hmotné nouzi, které pobírá rodič dítěte od pracovního úřadu, na dobu tří měsíců.

„Je to tehdy, když má dítě neomluvených více než 25 hodin,“ podotkl Podhola. S psychologem Nesnídalem se ale shoduje v tom, že na některé rodiče neplatí žádné sankce. „Prostě se o děti starat nechtějí a neposílají je do školy,“ dodal Podhola.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám