Hlavní obsah

Kalousek: Ištvan návštěvou na Hradě popřel svou nestrannost

Právo, ČTK, dan, rav

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek soudí, že státní zástupce Ivo Ištvan, který vede vyšetřování kauz týkajících se údajného uplácení bývalých poslanců ODS a sledování manželky bývalého premiéra Petra Nečase vojenským zpravodajstvím, svou čtvrteční návštěvou Hradu ukázal, že není nestranný.

Foto: Milan Malíček, Právo

Miroslav Kalousek

Článek

„Dnešní návštěva doktora Ištvana na Hradě je podle mého názoru v přímém rozporu s nestranným výkonem působnosti státního zastupitelství, zejména proto, že mezi prezidentem a vrchním státním zástupcem není žádná kompetenční vazba,“ řekl Právu Kalousek.

Kalousek se pustil i do prezidenta Miloše Zemana. Tím že Ištvana přijal na Hradě, podle něj ukázal, že mezi policejním vyšetřováním, které vedlo k pádu Nečasovy vlády, a jmenováním Rusnokovy vlády je přímá souvislost.

„Prezident republiky otevřeně přiznal přímou souvislost zásahu orgánů činných v trestním řízení před třiceti dny s politickými změnami, které prosazuje,“ dodal Kalousek.

Zeman vyjádřil Ištvanovi podporu v jeho práci. [celá zpráva]

Ištvan: Má nezávislost je zřejmá

Kalouskova kritika, že Ištvan jednáním s prezidentem popřel svou nezávislost státního zástupce, vyloudila u samotného šéfa vrchních žalobců z Olomouce v telefonickém rozhovoru pro Právo úsměv.

„Já myslím, že moje nezávislost je vcelku všem zřejmá a tato schůzka s obsahem, který byl prezentován, na tom rozhodně nemůže nic změnit,“ uvedl Ištvan.

„Pan prezident vyjádřil podporu nezávislému vyšetřování celé kauzy, takže se v podstatě připojil určitě ke všem ostatním politikům, novinářům a veřejnosti, která si podle mého názoru přeje totéž,“ doplnil Ištvan.

O konkrétních skutečnostech případu se prý ale se Zemanem vůbec nebavil. „Ani to nelze, protože jsem vázán mlčenlivostí a ta se vztahuje ke všem politikům, k ministrovi i prezidentovi,“ podotkl vrchní státní zástupce.

Nic dalšího nad rámec toho, co prezident zveřejnil v tiskové zprávě, prý neřešili. Jak dlouho se u něj Ištvan zdržel, tomu se diplomatickými slovy vyhnul: „Přiměřeně tomu, aby podpora nezávislému vyšetřování mohla být vyslovena,“ dodal opět s úsměvem Ištvan.

Schůzka prezidenta s žalobcem je unikum

Politolog Jan Outlý oslovený ČTK nemá krok prezidenta za standardní a není důvod, proč by měl prezident vyjadřovat podporu justičnímu orgánu, stojícímu mimo zákonodárnou moc. Na věci však nevidí něco zcela škodlivého.

"Nejsem si vědom toho, že by se kdy hlava státu scházela se státním zástupcem," poznamenal. Státní zástupce musí být podle jeho názoru vybaven na to, aby uměl čelit různým tlakům a vlivům. Nemyslí si, že v případě konkrétně Iva Ištvana by návštěva u prezidenta či mediální výroky jiných politiků měly jeho vyšetřování ovlivnit. Zeman podle politologa setkáním nejspíš sleduje svůj vlastní mediální obraz.

Ištvan spolu s kolegou z olomouckého vrchního státního zastupitelství Rostislavem Bajgerem stojí za ostře sledovanou kauzou spojenou se třemi bývalými poslanci ODS a blízkou spolupracovnicí a partnerkou expremiéra Petra Nečase (ODS) Janou Nagyovou. Nečasova vláda kvůli kauze padla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám