Hlavní obsah

Volby by ovládla ČSSD, pravice stále ztrácí

Novinky, jas
Aktualizováno

Podle volebního modelu společnosti Median by volby konané na přelomu června a července vyhrála ČSSD se ziskem 34 procent hlasů. Komunisté by měli 18,5 procenta, TOP 09 15 a ODS 13 procent. Ve Sněmovně by zasedli ještě lidovci s podporou 5,5 procenta.

Foto: David Ryneš, Novinky

Volební model v červenci 2013

Článek

Bez poslanců by podle modelu zůstaly jak Věci veřejné s podporou tří procent občanů, tak strana SPOZ, které model přisuzuje totožné zisky. Strana zelených se těší podpoře dvou procent lidí.

„Podpora ODS v důsledku kauz uplynulého měsíce, které vedly k rozpadu vlády, klesla na 13 procent. To je pokles o pět procentních bodů z hladiny, na které se ODS pohybovala většinu jara 2013, a nejhorší výsledek strany ve sledovaném období,” uvedla agentura.

Volební model v červnu a červenci podle společnosti Median (v %)
ČSSD34
KSČM18,5
TOP 0915
ODS13
KDU-ČSL5,5
VV3
SPOZ3
Strana zelených2
zdroj: Median

Podle ní se oslabení pravice dotklo i TOP 09, k níž se přesunula jen část voličů, kteří opustili ODS.

„Parlamentní pravice v důsledku aktuálních kauz obecně oslabila, mimo jiné díky snížené ochotě pravicově orientovaných voličů k účasti ve volbách, jejich zvýšené nerozhodnosti, koho volit, a naopak zvýšené angažovanosti na levé straně spektra,” konstatoval Median.

S určitostí by šlo k volbám pouze 48 procent oprávněných voličů, zbývající deklarovali nerozhodnost, případně nevědí, koho by volili.

Reklama

Výběr článků

Načítám