Hlavní obsah

V neděli bude až 40 stupňů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Neděle bude zřejmě zatím nejteplejším dnem letošního roku. Rtuť teploměrů může podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) vystoupat až na 40 stupňů Celsia. Historicky nejvyšší teplota naměřená v Česku je přitom 40,4 stupně, rekord padl loni 20. srpna v Dobřichovicích.

Foto: Milan Malíček, Právo

Článek

„V přílivu velmi teplého vzduchu z oblastí severní Afriky se budou teploty na našem území pohybovat v sobotu od 30 do 35 stupňů Celsia, v neděli na Moravě a ve Slezsku i v pondělí od 33 do 38 stupňů Celsia. Nelze vyloučit, že se ojediněle teplota vyšplhá i k 40 stupňům Celsia,“ informoval ČHMÚ.

Letos se zatím nejvyšší teplota zastavila na hodnotě 37,2 stupně, a to 18. června na měřicí stanici Praha-Karlov.

Teplo i v noci

„Na řadě míst očekáváme překonání teplotních rekordů,“ upozornili meteorologové s odkazem na tropický víkend. Například nejstarší česká stanice v pražském Klementinu, měřící od roku 1775, eviduje k 28. červenci nejvyšší teplotu 35,9 stupně, naměřenou v roce 2005.

Velmi teplé budou podle meteorologů také noci. V neděli bude nad ránem mezi 15 až 20 stupni, v pondělí může být přes noc až 23 stupňů.

Už v pondělí se ale dostaví přeháňky a bouřky. Na většině území se mírně ochladí, jen na jižní Moravě mohou přetrvávat extrémní teploty. V dalších dnech by se opět mělo vrátit slunce a denní maxima se budou pohybovat mezi 25 až 30 stupni. Na obvyklé letní teploty mezi 25 až 30 stupni by se mělo počasí vrátit na přelomu července a srpna.

Reklama

Výběr článků

Načítám