Hlavní obsah

Novým šéfem Úřadu vlády bude místopředseda zemanovců

Novinky, val, jov
Praha
Aktualizováno

Novým šéfem Úřadu vlády bude místopředseda Strany práv občanů - zemanovci (SPOZ) Radek Augustin. Rozhodla o tom ve středu vláda Jiřího Rusnoka. Augustin plánuje, že po dobu výkonu funkce vedoucího Úřadu vlády přeruší působení v pozici místopředsedy SPOZ.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Místopředseda SPOZ Radek Augustin

Článek

"Mou politickou funkci budu řešit na předsednictvu SPOZ ve čtvrtek. Předpokládám, že přeruším politickou funkci místopředsedy po dobu výkonu funkce vedoucího Úřadu vlády," sdělil Augustin.

Premiér po zasedání kabinetu oznámil, že jmenování Augustina ministři schválili jednomyslně.

Kritika napojení kabinetu na SPOZ

Už nyní vytýkali kritici Rusnokovy vlády, že jsou někteří její členové spojeni s SPOZ. Napadl ji kvůli tomu například šéf ČSSD Bohuslav Sobotka. Vadil mu ministr vnitra Martin Pecina, ministr zahraničí Jan Kohout a ministryně spravedlnosti Marie Benešová, o jejichž angažmá u zemanovců se spekuluje. [celá zpráva]

„Zatímco minulé úřednické kabinety se alespoň snažily předstírat nestranickost či nadstranickost a měly v čele do té doby politicky neangažované osoby, kabinet Jiřího Rusnoka si v této oblasti zatím na nic nehraje,“ prohlásil Sobotka.

Augustin se už během vyjednávání o novém kabinetu s Rusnokem setkal. 26. června za ním dorazil do Kramářovy vily. Tehdy v reakci na Sobotkovy pochyby uvedl, že ve vládě nebude žádný z členů SPOZ. „Podle mých informací nebude ve vládě nikdo ze členů SPOZ, bude to vláda Jiřího Rusnoka,“ řekl tehdy Augustin. [celá zpráva]

Bývalý šéf Úřadu vlády Lubomír Poul čerpá v současnosti podle ČTK zdravotní volno poté, co byl zadržen policií v souvislosti s kauzou Jany Nagyové. Obviněn ale z ničeho nebyl.

„Potřebujeme, aby byl ve funkci někdo, kdo může pracovat,” uvedl ke jmenování Augustina Rusnok, který jej prý zná léta.

Němcová: Je to důkaz propojení vlády a SPOZ

Předsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová si je jistá, že dosazení Augustina do čela Úřadu vlády je jasným důkazem propojení mezi vládou, prezidentem a SPOZ. "Zároveň se tím potvrzuje, že Jiří Rusnok otevřeně lhal, když říkal, že přestože za SPOZ kandidoval ve volbách v Praze-Vinoři, nemá se stranou vlastně nic společného. Přitom nyní dosadil na klíčový post šéfa svého úřadu exponenta této strany," prohlásila.

"Prezident tak dál prohlubuje svoji snahu vytvořit si vlastní mocenskou strukturu, která za prvé zkoncentruje moc do jeho rukou a za druhé zajistí popularitu straně SPOZ před parlamentními volbami," dodala Němcová, podle které je to další důvod pro ODS nepodpořit Rusnokovu vládu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám