Hlavní obsah

Zeman vyslal přes KSČM vzkaz Sobotkovi: Žádný odchod při důvěře

• Aktualizováno
Novinky, jov, jas

Prezident Miloš Zeman v úterý přes předsedu poslanců KSČM Pavla Kováčika vyslal vzkaz šéfovi ČSSD Bohuslavu Sobotkovi, aby upustil od úvahy, že by 54 poslanců sociální demokracie při hlasování o důvěře vládě Jiřího Rusnoka opustilo sál. Kováčik sice Sobotku po jednání se Zemanem na zámku v Lánech přímo nejmenoval, hovořil o některých stranách, které odchod ze sálu zvažují.

Pavel Kováčik o podpoře Rusnokově vláděVideo: Česká televize ČT24

 
Článek

Byl to ale právě lídr ČSSD, který minulý týden v pátek podle informací Novinek na jednání stranického předsednictva odchod ze sálu prosazoval jako jednu z variant. Takový krok by v důsledku znamenal, že Rusnokův kabinet nedostane důvěru. Na rokování se přitom Sobotka nesetkal s kladnou odezvou svých spolustraníků.

Podle Kováčika by takový postup prezident vnímal jako tlak, aby se vrátila „vláda Miroslava Kalouska“.  Zeman vyslal jasný signál, že takový scénář nepřichází v úvahu. „Pan prezident by byl velmi nerad, kdyby se něco takového stalo,“ zdůraznil Kováčik.

Sobotka: Kalouska nás zbaví jen nové volby

Sobotka na dotaz Novinek k Zemanovu vzkazu uvedl, ze levicovou vládní většinu, která zatlačí Kalouska do opozice, mohou přinést jen předčasné volby, ne Rusnokův kabinet.

"O svém postupu rozhodne ČSSD 6. srpna. Stále nevidím v této staré Sněmovně hlasy pro levicové vládní řešení. Levicovou vládní většinu, která zatlačí Kalouska do opozice, mohou přinést jen nové volby, ne pokus s Rusnokovou vládou," uvedl Sobotka.

Ani šéf poslanců ČSSD Jeroným Tejc, který v Lánech jednal se Zemanem v pondělí, variantu, že by zákonodárci jeho strany opustili při hlasování sál, neprosazuje. Naopak, je nyní nakloněn tomu dát Rusnokově vládě důvěru.

„Nechci hovořit o svých doporučeních, které budu dávat poslaneckému klubu i předsednictvu soc. dem., nicméně platí, že jsem spíše dnes nakloněn variantě, že podporu této vládě vyjádříme právě z obavy, aby se nevrátila vláda Petra Nečase, byť bez Nečase. To neznamená, že si nejsem vědom problémů, které i tato vláda má a že to není to nejideálnější řešení,“ řekl v úterý Tejc Novinkám.

Přátelské setkání dobrých známých

Komunisté o postoji k Rusnokově vládě budou debatovat 2. srpna na jednání svého výkonného výboru, poté bude těsně před hlasováním o důvěře, které se má konat 8. srpna, jednat ještě poslanecký klub. „Ještě předtím bude na zasedání klubu přítomen pan premiér,“ doplnil Kováčik.

Kováčik si jednání se Zemanem na zámku v Lánech pochvaloval. „Bylo to přátelské setkání dvou lidí, kteří si mají vždy co říct,“ řekl novinářům s tím, že se při pozdní snídani podávaly frankfurtské párky.

„Že přijíždím poslední, beru jako vrchol toho jednání,” odtušil Kováčik s úsměvem již při příjezdu, kdy podle svých slov dorazil za „dobrým známým”.

„Je třeba dělat vše, aby se nevrátila pravicová vláda,” shrnul Kováčik postoje KSČM.

Jednání Zeman zahájil v neděli s předsedkyní poslanců VV Kateřinou Klasnovou, v pondělí maratón pokračoval setkáním s jejími sněmovními kolegy Jeronýmem Tejcem, Markem Bendou (ODS) a Petrem Gazdíkem (TOP 09).

Debaty s jednotlivými politiky trvaly několik hodin a prezident jimi strávil celé pondělní odpoledne až do večerních hodin.

ODS ani TOP 09 Zeman nepřesvědčil

Zatímco Klasnová a Tejc se k vládě stavějí shovívavě a nevylučují, že ji při hlasování o vyslovení důvěry podpoří, Benda a Gazdík byť jen toleranci kabinetu odmítají.

Tejc se s prezidentem shodl, že si nepřeje návrat pravicového kabinetu, byť připustil, že část sociálních demokratů má problém s ministrem financí Janem Fischerem, který splatil dluhy za prezidentskou kampaň až bezprostředně před jmenováním kabinetu.

Benda prezidentovi připomněl ústavní zvyklosti, které Zeman před časem označil za idiotský termín, a konstatoval, že podporu ODS kabinet nezíská, byť by nabídl jakýkoli program. Ani Gazdík Zemana nepotěšil a deklaroval podporu TOP 09 ustavit staronový kabinet koalice ODS, TOP 09 a LIDEM v čele s Miroslavou Němcovou, pro niž již před Rusnokovým jmenováním strany získaly 101 poslaneckých podpisů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám