Hlavní obsah

Peake: LIDEM Rusnokovu vládu nepodpoří

Právo, Oldřich Danda

Osud Zemanovy a Rusnokovy vlády drží v rukou nejmenší sněmovní strana – LIDEM. Na osmičku jejích poslanců už začal hon. Šéfku Karolínu Peake prezident Miloš Zeman na Hrad nepozval. Přesto se ji v úterý pokusí zlomit přímo premiér Jiří Rusnok.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Vicepremiérka a místopředsedkyně VV Karolína Peake

Článek

Pozval vás prezident k jednání, jako šéfy poslaneckých klubů jiných stran?

Pozvání od pana prezidenta nemám, ale mám v úterý odpoledne schůzku s panem premiérem.

Hlasy LIDEM budou v bitvě o Rusnokovu vládu stěžejní, cítíte tlak, abyste změnili názor?

O tlaku se nedá hovořit, určitě uslyším od pana premiéra argumenty, proč bychom měli jeho vládu podpořit. Ale my jsme už více než měsíc konzistentní a podporujeme kandidaturu Miroslavy Němcové, z toho vyplývá i nepodpora vládě úřednické.

Dokázaly by vás některé argumenty přesvědčit ke změně názoru?

Jedna věc je hlasování o důvěře, která vyplývá z naší podpory Miroslavě Němcové a v pokračování vlády ODS, TOP 09 a LIDEM.

Ale kdyby měla Rusnokova vláda dál fungovat bez důvěry v demisi, nebo s důvěrou, tak bychom se nechovali nijak hystericky a ve Sněmovně nehlasovali proti všemu, s čím by ta vláda přišla.

Kdyby přicházela s věcmi, které vycházejí s našeho programu a které bychom považovali za rozumné, tak ty bychom podpořili. Nicméně na jednání našeho klubu před hlasováním o rozpuštění Sněmovny všech osm poslanců deklarovalo, že chtějí pokračovat ve vládě ODS, TOP 09 a LIDEM.

Budete aktivně proti při hlasování o důvěře vládě?

Předpokládám, že budeme aktivně proti.

Říkala jste, že  budete hlasovat podle programu. Kdyby např. navrhla vláda rozpočet, který by se vám líbil, tak byste pro něj ruku zvedli? Třeba Miroslav Kalousek říká, že kdo nezíská jeho důvěru, tomu by peníze nesvěřil.

To nemohu vyloučit, ale raději bych se chovala konstruktivně a neuvrhovala zemi do rozpočtového provizoria. Také si musíme uvědomit, že Sněmovna může rozpočet značně předělat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám