Hlavní obsah

Přestaňte nás napadat, jsme právní stát, vyzvali žalobci politiky

Unii státních zástupců došla trpělivost s výroky, kterými je v posledních dnech v souvislosti s kauzou Nagyová častují politici. V prohlášení uvedli, že by jakákoli kritika měla být zdrženlivá a korektní.

Foto: Petr Horník, Právo

Vrchní státní zástupce Ivo Ištvan.

Článek

Výkonný výbor unie v prohlášení sdělil, že nelze obecně odmítnout možnost kritizovat policii, státní zástupce a soudce. „Výkonný výbor ale zdůrazňuje, že jakákoli kritika postupu státních zástupců ze strany aktivních politiků by měla být zdrženlivá, korektní, odborná, věcná a nesmí být nátlakem a osobním napadáním jednotlivých státních zástupců,“ stojí v dokumentu.

Státní zástupci jsou si podle unie vědomi vysoké míry odpovědnosti, která je spojena s jejich funkcí, a v případě zjištění závažného pochybení by měli být připraveni sami ji dovodit a přijmout. „Česká republika je demokratický právní stát s kontrolními mechanismy fungujícími v průběhu celého trestního řízení,“ dodává unie.

Prohlášení je zřejmě přímou reakcí na středeční vyjádření někdejšího premiéra a poslance ODS Petra Nečase, který se opřel do olomouckého vrchního státního zástupce Ivo Ištvana kvůli kauze bývalé šéfky Nečasova kabinetu Jany Nagyové. Podle expředsedy vlády Ištvan přivedl ČR do politické krize. [celá zpráva]

Podle Nečase obvinění jeho blízké spolupracovnice Nagyové a tří exposlanců ODS provázely manipulace ze strany státního zastupitelství a soudců. Někdejší premiér také přejmenoval kauzu, která je někdy nazývána jako Nagygate, na Ištvangate.

Žalobců se zastal i nejvyšší státní zástupce Zeman

Státních zástupců, kteří čelí výzvám k odstoupení, se zastal i nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman. Podle něj osobní útoky do veřejné diskuse kolem kauzy tří exposlanců ODS nepatří.

„Vycházím z toho, že se jedná o velice závažnou kauzu, kterou jsme tady v podstatě posledních 24 let neměli. Je to kauza, která hýbá veřejným prostorem, chápu, že vzbuzuje i určitou veřejnou polemiku, a myslím si, že určitá obecná kritika orgánů činných v trestním řízení není vůbec na škodu,“ řekl v ČT Zeman.

„Nicméně bych se chtěl ohradit proti osobním útokům proti státním zástupcům a policistům, protože si myslím, že to skutečně do toho nepatří,“ dodal šéf žalobců.

Zdůraznil, že všechny námitky zpracuje nejvyšší státní zastupitelství v rámci stížnostního řízení. Pokud vyšetřovaní politici podají stížnost oficiálně, Zeman připustil, že bude prověřovat i možnost odebrání kauzy vrchnímu státnímu zastupitelství v Olomouci, které vede Ivo Ištvan.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám