Hlavní obsah

Česko se propadá do chaosu, situace je prý výbušná, píší v Německu

– Berlín

Česko se měsíc od propuknutí obřího skandálu kolem blízké spolupracovnice bývalého premiéra Petra Nečase Jany Nagyové a údajného uplácení exposlanců ODS stále více propadá do chaosu a politická situace v zemi je vysoce výbušná. Napsal to ve čtvrtek na svém serveru německý deník Frankfurter Rundschau.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Prezident republiky Miloš Zeman (vpravo) jmenuje ministrem financí Jana Fischera. Archivní snímek.

Článek

V článku nazvaném Chaos na všech úrovních list připomíná, že hned po zásahu protimafiánské policejní jednotky na Úřadu vlády, dalších raziích a následném vzetí do vazby sedmi vysoce postavených osob bylo zřejmé, že "nejnovější aféra nabídne množství politických třaskavin". To, že tato aféra "vrhne zemi do nevídaného politického chaosu, se ale nepředpokládalo. Minimálně ne v této dimenzi", poznamenává frankfurtský deník.

Po nominaci úřednické vlády Jiřího Rusnoka se podle něj v Česku rozhořel "úporný boj o moc" mezi parlamentem a prezidentem Milošem Zemanem.

"Poslanci Zemanovi vyčítají, že pod pláštíkem kabinetu odborníků sestavil vládu ze svých politických kumpánů a dere se tak po moci ve státě," líčí Frankfurter Rundschau situaci v ČR.

"Všechny strany zastoupené v Poslanecké sněmovně se sice shodují, že přechodná vláda ustavená prezidentem Zemanem navzdory parlamentu postrádá jakýkoli demokratický základ. To ale je také to jediné, na čem se bývalá středopravá koalice a levicová opozice shodnou," konstatuje list a přibližuje středeční neúspěšný pokus o rozpuštění Sněmovny.

"O nové třaskaviny pro už beztak vysoce výbušnou kauzu se mezitím postaralo rozhodnutí Nejvyššího soudu," připomíná Frankfurter Rundschau nařízení soudu propustit trojici bývalých poslanců ODS podezřelých z korupce na svobodu. To podle deníku vyvolalo nové spory mezi politiky a justicí i mezi právníky samotnými a možná ho budou muset řešit nejen ústavní soudci, ale kvůli spornému výkladu zákona i jazykovědci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám