Hlavní obsah

Politici cupují Babáka. Není prý divu, že to občas schytá v hospodě

Novinky, val

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slova poslance Michala Babáka o Židech vyvolala odezvu, s níž zřejmě místopředseda Věcí veřejných nepočítal. Politici mu kvůli výroku s rasistickým podtextem spílají a žádají omluvu. Starosta Prahy 11 Dalibor Mlejnský dokonce vzpomněl hospodskou potyčku, při které Babák před dvěma lety přišel o zuby.

Foto: Milan Malíček, Právo

Michal Babák v Otázkách Václava Moravce

Článek

„Žádný Žid nemůže být pro státní pokladnu horší než pan Kalousek,” pokusil se v neděli zavtipkovat Babák v České televizi. S pochopením se ale nesetkal, místo toho se dočkal rozsáhlé kritiky z různých stran.

Babákův přešlap o Kalouskovi a Fischerovi v OVMVideo: Česká televize ČT24

Servítky si s ním nebral například starosta Prahy 11 Dalibor Mlejnský (ODS), který Babáka označil za „divného jedince“. „Tento člověk zjevně nezná práh slušnosti, a není tak překvapením, že mu to někdo tu a tam v hospodě vysvětlí ručně,“ poznamenal.

Foto: Metropol TV, Právo

Michal Babák

Zřejmě měl na mysli incident ze srpna 2011, kdy se Babák dostal do hospodské rvačky a přišel o dva zuby. Podle některých svědků se vytahoval před hosty. [celá zpráva]

Měl by se omluvit

Babákův kolega z poslaneckých lavic Václav Baštýř (ODS) soudí, že by se Babák měl za svůj výrok omluvit. „Pan Babák si neuvědomuje, že ještě stále je poslanec Parlamentu ČR, jinak by se snad nemohl dopustit takového srovnávacího výroku o Židech. Pokud náhodou VV neplánují fúzi s Dělnickou stranou. Takové věci je zkrátka nutné odsoudit a Babák by se měl omluvit. Vtipné to nebylo,“ prohlásil.

Podobný názor má poslankyně Miloslava Vostrá (KSČM). „Pan poslanec Babák už neví, čím nás překvapit. Urážet v televizi národ, který za nacistické okupace na základě právě takového rozdělování přišel o miliony životů, je trestuhodné,“ uvedla.

Babák si stojí za svým

Naopak Babák už v neděli prohlásil, že na svém výroku nevidí nic závadného. „V neděli v Otázkách Václava Moravce jsem záměrně použil slovo Žid a řekl jsem, že pro státní kasu je Žid lepší než Kalousek. Na svém výroku trvám a nevidím na něm nic rasistického. Slovo Žid není urážka, já sám mám židovské kořeny,“ řekl.

„Můj výrok byl navíc jednoznačně mířen proti Miroslavu Kalouskovi a jeho vedení ministerstva financí . A pokud si přestaneme dělat srandu, třeba i ze sebe, tak je mně z toho smutno,“ dodal.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám