Hlavní obsah

Filip se tajně sešel se Sobotkou. Řešili podporu nové vládě

Právo, Jiří Ovčáček

Lídr komunistů Vojtěch Filip se toto úterý odpoledne mezi čtyřma očima setkal s předsedou ČSSD Bohuslavem Sobotkou. Ze schůzky, kterou oba aktéři před médii utajili, vyplynulo, že obě levicové strany, pokud nebude příští týden rozpuštěna Sněmovna, zváží za určitých podmínek podporu vládě Jiřího Rusnoka.

Foto: Dorian Hanuš, Právo

Předseda KSČM Vojtěch Filip

Článek

„Potvrzuji, že jsem se v úterý odpoledne setkal s předsedou ČSSD Bohuslavem Sobotkou. Vyměnili jsme si informace o tom, jak hodnotíme situaci vzniklou se jmenováním vlády, a řešili jsme postup týkající se rozpuštění Sněmovny,“ přiznal včera Filip Právu.

Vzhledem k tomu, že strany bývalé vládní koalice nechtějí pro rozpuštění dolní komory zvednout ruku, soc. dem. a komunisté řeší, jak dál postupovat.

Ve hře je i varianta podpory Rusnokovy vlády s cílem zabránit návratu bývalé vládní koalice k moci. Filip potvrdil, že o této možnosti se Sobotkou hovořil.

„Ano, s tím, že to posoudí stranické orgány. Budeme se tím zabývat na výkonném výboru 2. srpna, ČSSD by pak svolala příští pátek předsednictvo,“ prozradil Právu šéf komunistů.

Sobotka včera na dotazy na schůzku nereagoval. V rozhovoru pro Právo na str. 7 však naznačuje, že k Rusnokově vládě má kvůli osobě ministra financí Jana Fischera vážné výhrady.

KSČM si klade podmínky

Podle Filipa bude mít jeho strana v případě podpory Rusnokova kabinetu podmínky. Požaduje prorůstový státní rozpočet na příští rok, řešení situace v čerpání evropských fondů a také to, aby vláda byla jen dočasná do předčasných voleb. S tímto postojem Filip seznámil Sobotku.

„Informoval jsem, že v tomto ohledu nemáme žádný zájem podpořit vládu odešlé koalice, a pokud budou splněny zásadní body, prorůstový státní rozpočet, čerpání evropských fondů, tak že budeme jednat s poslanci, po případné návštěvě premiéra na klubu, aby na přechodnou dobu vládu podpořili,“ uvedl Filip s tím, že by šlo o toleranci kabinetu.

Podle předsedy komunistů směřuje k realizaci takového scénáře i ČSSD. „Soc. dem. spěje k tomuto názoru, že by zvážili podmínky tolerance vlády,“ popsal rozhovor se Sobotkou.

Pokud jde o předčasné volby, podle Filipa by se mohly konat v říjnu. „Znovu by se navrhl termín hlasování o rozpuštění Sněmovny,“ vysvětlil lídr KSČM, jak by se mělo k volbám dospět.

Je ale s otazníkem, zda by se i v případě druhého pokusu našlo 120 hlasů ze dvou set, které jsou k rozpuštění Sněmovny nutné. Záleží na ODS nebo TOP 09, zda by tento návrh levice podpořily.

Bohuslav Sobotka a Vojtěch Filip na květnovém oficiálním setkání předsedů politických stran.

Reklama

Výběr článků

Načítám