Hlavní obsah

Ištvan zvedl na Nečase prst, ten to nechal zaprotokolovat jako zastrašování

Praha
Aktualizováno

Advokát Tomáš Sokol v rozhovoru pro Českou televizi poodhalil pozadí pátečního výslechu expremiéra Petra Nečase v kauze Jany Nagyové a uplácení poslanců. Popsal, že při výslechu to jiskřilo a olomoucký žalobce Ivo Ištvan dvakrát Nečase upozornil, jednou zvednutým prstem.

Foto: Milan Malíček, Právo

Petr Nečas přišel na policii k výslechu

Článek

„V jednom případě zvedl prst, což svědek požadoval, aby bylo zaprotokolováno, že je tímto způsobem postupováno, že to vnímá jako zastrašování,” řekl Sokol. Zdroj ČTK, který byl výslechu přítomen, uvedl, že Nečas řekl, že podobné gesto na něj nikdo nedělal od skončení základní školy.

Ištvan prý Nečase varoval, že se ve vysvětlování blíží k překročení jakési hranice.

”Když se Nečas hájil a poukázal na to, že to trestní řízení vybočilo ze zákonných mezí, tak to státní zástupce vnímal jako možnost útoku nebo nějakého znevažování, zlehčování, protože upozorňoval na paragraf, který umožňuje postihnout pokutou toho, kdo ruší průběh výslechu,„ popsal Sokol, proč Ištvan Nečase gestem varoval.

Podle něj jinak Ištvan u výslechu nemluvil, hovořil stále jen Nečas a nikdo mu nekladl otázky. O výslech požádal sám Nečas. Řekl, že podle něj je obvinění bývalých poslanců ODS Marka Šnajdra, Petra Tluchoře a Ivana Fuksy z uplácení za to, že přijali post ve státní správě výměnou za to, že se vzdají poslaneckého mandátu, nesmyslné. Policie podle něj řeší politickou činnost, nikoliv kriminální. [celá zpráva]

Petr Nečas exkluzivně pro Novinky.cz o svém výslechu a kauze NagyováVideo: Novinky

Podle Sokola o politický proces nejde, protože nikdo není stíhán za své politické přesvědčení. Podle něj je to spíš exces. Je přesvědčen, že kdyby dostali exposlanci nabídku postu za to, že se vzdají mandátu, nebyl by to trestný čin.

Nečas na policii pobyl dvě hodiny, mluvil asi hodinu a deset minut. Mluvil sám, vyšetřovatelé otázky nedovolili. Chtěli si prý jen poslechnout, co jim Nečas chce říci.

Odposlouchávejte Rusnokovu vládu, doporučil Nečas

Bývalý premiér také podle zdroje ČTK uvedl, že zvláštní pozornost policistů by si zasluhovalo i sestavování vlády Jiřího Rusnoka.

Kritizoval policejní odposlechy telefonů. "Rozdíl proti minulosti je v existenci operativních odposlechů, v čemž já spatřuji ono mávnutí kouzelného proutku, na základě kterého dosavadní politické jednání, které nikdy nebylo trestné a není trestné nikde v demokratické Evropě, je zničehonic označeno za korupční," uvedl. Dodal, že chce věřit tomu, že operativní technika nezahálí ani ohledně procesu sestavování současné Rusnokovy vlády.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám