Hlavní obsah

Šlechtěné marihuaně z Česka chybí brzda proti schizofrenii, varují vědci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lidé, kteří holdují kouření vyšlechtěné marihuany, jež obsahuje více látky THC, jsou podle vědců z Psychiatrického centra Praha více ohroženi schizofrenií. Odborníci zjistili, že ve šlechtěném konopí chybí účinná látka, která zajišťuje ochranu před psychickými poruchami vyvolanými účinky THC.

Foto: Václav Lang, Novinky

Článek

Podle vědeckého týmu bylo ve šlechtěné marihuaně až 20 procent látky THC. Technické konopí jí má do 0,3 procenta, konopí distribuované ilegálně v předchozích 20 letech mělo šest až 14 procent THC. Vysoký podíl THC je v aktuálních vzorcích z ČR a z Nizozemska.

"V české marihuaně chybí brzda proti schizofrenii. Tento nález znamená, že pravidelní uživatelé marihuany u nás kouří takřka výhradně ty nejsilnější a nejvíce nebezpečné odrůdy konopí, někdy označované jako skunk," řekl šéf výzkumného týmu Tomáš Páleníček. "Lze tedy předpokládat, že se zvyšující se potencí užívaného konopí bude rovněž narůstat počet a závažnost psychiatrických komplikací," doplnil spoluautor výzkumu Jiří Horáček.

Ve šlechtěném konopí chybí látka kanabidiol. V původních přírodních odrůdách byly THC a kanabidiol zastoupeny zhruba stejně. Šlechtěním se podíl THC postupně zvýšil, takže současně pěstované odrůdy jsou podle Horáčka mnohem nebezpečnější než ty původní.

Třikrát vyšší riziko schizofrenie

THC a kanabidiol mají částečně opačný efekt. THC je hlavní psychoaktivní látkou, mění vnímání a myšlení, což může být příjemné, ale může také být spojeno s nepříjemnými pocity vztahovačnosti a strachu. Výzkum v posledním čtvrtstoletí prokázal, že riziko schizofrenie je u pravidelných uživatelů dvakrát až třikrát vyšší a závisí především na celkovém množství zkonzumovaného THC, říkají vědci.

Lidé užívající kanabinoidy léčení pro závislost v psychiatrických ambulancích v roce 2012 podle věku
věk0-14 let15-19 let20-39 let40-64 let65 let a vícecelkem
muži213256216821037
ženy213523814-389
celkem234608598221426
Zdroj: Ústav zdravotnických informací a statistiky

"Kanabidiol naopak způsobuje pocit zklidnění, ospalosti a úlevy od úzkosti a předpokládá se, že blokuje negativní účinky THC," dodal Horáček.

Několik nedávných studií podle něj potvrdilo předpoklad, že podávání samotného kanabidiolu snižuje sílu schizofrenních příznaků u nemocných, takže se nyní zkoumá i jako možný lék na schizofrenii.

Poruchy u pacientů užívajících kanabinoidy, kteří byli v roce 2012 v ambulantní léčbě (v %)
akutní otrava, poruchy chování16,4
tělesné a psychické poškození9,3
závislost74,3
Zdroj: Ústav zdravotnických informací a statistiky

Reklama

Výběr článků

Načítám