Hlavní obsah

Fischer může uzavřít účetnictví, na konto mu přibylo pět miliónů

Aktualizováno

Neúspěšný prezidentský kandidát a budoucí ministr financí Jan Fischer dostal v posledních dnech několik miliónů na kampaň a měl by tak mít dostatek peněz na splacení všech závazků. Před pár dny obdržel od právníka Daniela Paľka rovný milión. Další dva milióny mu poslal David Sivor, 1,34 miliónu Ladislav Dráb. V úterý před polednem přibylo ještě 980 tisíc od Štěfana Havlíka. Plyne to z informací na transparentním účtu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jan Fischer.

Článek

Zatím poslední částka – 980 310 korun – byla na Fischerův transparentní účet připsána kolem poledne. Krátce předtím Martin Hakauf z Fischerova týmu sdělil, že politikovi chybí asi 930 000 korun, aby srovnal své závazky. Zbývá prý jediný – dluh společnosti Media Master ve výši 3,55 miliónu. Na účtu se nyní nachází 3,6 miliónu, takže Fischer může své závazky splatit.

Paľko, který je jednatelem BSP Lawyer Partners, poslal Fischerovi miliónový dar již 4. července. Celkem Fischerovi přispěl 4,7 miliónu korun.

V noci z pondělí na úterý přibyl na účtu dvoumiliónový dar od Davida Sivora.

Pozoruhodné. Pokud se stáváte ministrem financí, sponzoři se hrnou platit vám vaše dluhy. Zajisté je to jen projev úcty
předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg

Další částku ve výši 1,34 miliónu korun poslal Ladislav Dráb. Ten Fischerovi přispěl již v minulosti. Jeho dar není na účtu označen, Fischer ho ale identifikoval na svém webu. Jeho příspěvek se dohromady vyšplhal na 4,24 miliónu.

Peníze chodí po oznámení, že bude ministrem

V pondělí budoucí premiér Jiří Rusnok oznámil, že Fischer bude v jeho kabinetu zastávat post ministra financí.  [celá zpráva]

Vyrovnání pětimiliónového dluhu za kampaň označil Fischer za osobní věc, nikoliv podmínku budoucího premiéra. Jména dárců nechtěl upřesňovat s tím, že se objeví právě na transparentním účtu. [celá zpráva]

Vyrovnání  za kampaň sliboval Fischer v minulosti opakovaně. Účetnictví odevzdal do Senátu i s dluhy, přičemž v dubnu uváděl, že jsou zajištěny finance i splátkový kalendář.  [celá zpráva]

Schwarzenberg: Ministrovi financí platí dluhy sponzoři

Jízlivou poznámku ke splacení Fischerových dluhů si neodpustil předseda TOP 09 a ministr zahraničí v demisi Karel Schwarzenberg.

„Pozoruhodné. Pokud se stáváte ministrem financí, sponzoři se hrnou platit vám vaše dluhy. Zajisté je to jen projev úcty,“ napsal Právu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám