Hlavní obsah

Zeman pozval Nečasovy ministry na večeři, dali mu košem

Právo, rsk, tin

Měla to být ze strany Hradu symbolická tečka za vládou premiéra Petra Nečase, ale spíš to bude připomínat nevydařenou oslavu a trapas pro prezidenta.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Ministři odcházejí po skončení tiskové konference po posledním jednání vlády Petra Nečase.

Článek

Miloš Zeman totiž pozval končící ministry na příští pondělí na večeři na Hrad, ale dostal košem. V nejlepším případě se jich dostaví jen hrstka. Podle informací Práva většina dosluhujících ministrů nepřijde naschvál, i když to prezidentovi na rovinu neřeknou.

Na Hrad především nepřijedou šéf diplomacie Karel Schwarzenberg, ani ministr financí Miroslav Kalousek (oba TOP 09). „Slíbil jsem, že budu někde jinde a vždy dodržuji to, co jsem slíbil. A nebylo by zdvořilé poslat zprávu due to a later and better engagement, I am sorry not to come (kvůli pozdější a lepší pozvánce, je mi líto, ale nepřijdu). Mám spoustu pozvánek, a když se na poslední okamžik někdo ozve, tak prostě nemůžu,“ řekl Právu Schwarzenberg.

Na dotaz, co bude místo setkání s prezidentem Milošem Zemanem dělat, odpověděl: „To vám nebudu říkat, je to soukromé a vy se mi do toho nebudete míchat.“

Kalousek: Musel jsem se zdvořile omluvit

Také Kalousek dostal pozvánku. „Ale musel jsem se zdvořile omluvit, protože pozvání přišlo až dneska (ve středu). Na pondělí na večer mám program, který nemohu zrušit, i kdybych chtěl,“ řekl Právu ministr. Podle zdroje Práva se právě ministři TOP 09 dohodli, že na protest proti Zemanovi se večeře nezúčastní. „Není v TOP 09 ministr, kterému by se muselo nařizovat, aby na setkání nešel,“ řekl zdroj blízký vedení strany.

Nedorazí ani ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba (ODS), který dá přednost stranické akci. „O akci jsem se dozvěděl dnes odpoledne. S ostatními ministry jsem nemluvil. Mám bohužel plánovaný výjezd regionálního sdružení ODS na severní Moravu,“ uvedl.

Nepřijede ani vicepremiérka Karolína Peake (LIDEM), která je nyní na dovolené. „Vzhledem k dlouhodobě plánované rodinné dovolené se nemohu večeře zúčastnit a omluvila jsem se,“ sdělila Právu. Na Hrad naopak přijde ministr bez portfeje a předseda Legislativní rady vlády Petr Mlsna. „Zatím s tím počítám. Domnívám se, že je slušné se při odchodu rozloučit,“ uvedl.

O tom, že by dostal pozvánku, naopak nevěděl ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský (LIDEM). Na akci ale stejně  nebude moci přijít. „S protokolem jsem nemluvil, zda nějaká pozvánka přišla, nebo ne. V každém případě mám v pondělí volno, ale jen do 17 hodin,“ řekl. Co dělá potom, už nesdělil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám