Hlavní obsah

Do druhého pilíře vstoupilo jen 75 000 lidí, Kalousek navrhuje změny

• Aktualizováno

Do druhého důchodového pilíře za prvního půl roku vstoupilo 74 573 lidí. Třetinu účastníků tvoří lidé mladší 35 let a lidé nejčastěji volili dynamickou investiční strategii. Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) zároveň navrhuje, aby lidé mohli z druhého pilíře po pěti letech vystoupit.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP09)

Článek

Možnost vystoupit ze systému a zvýšení věku pro vstup z 35 na 40 let jsou nejvýraznější  změny, které ministr spolu s dalšími poslanci navrhuje. Oznámil to náměstek ministra financí Radek Urban.

Při vystoupení ze systému po  pěti letech by se 60  procent naspořené částky vrátilo do státního průběžného systému.

Změní se rovněž úprava v případě dědictví a možnost změny doby vyplácení renty.

Klip k otázce důchodové reformy

Z doposud uzavřených smluv si 44 procent lidí zvolilo dynamický fond, který slibuje možnost nejvyšších výnosů, 34 procent preferuje vyváženou strategii a necelých 20 procent se přiklonilo ke konzervativní formě investic.

Očekávání byla větší

Zástupci penzijních společností si na semináři věnovaném druhému pilíři postěžovali, že kampaň vlády přišla pozdě, a zazněla i slova o nenaplněném očekávání. Původní odhady počítaly s tím, že do druhého pilíře do konce června vstoupí zhruba půl miliónu lidí.

Bez řečí - II. pilířVideo: bankovnipoplatky.com

Lidé nad 35 let se mohli do systému zapojit do 1. července. Stávající legislativa neumožňuje ze systému vystoupit. Pilíř je založen na tom, že účastníci přesměrují tři procentní body odvodů na sociální pojištění a přidají další dva ze svého příjmu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám