Hlavní obsah

ČSSD se začíná hádat: Lepší účast v Rusnokově vládě než kabinet Němcové

Právo, ada, ch, jov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Zatímco vedení sociální demokracie je jednotné v tom, že člen strany, který případně vstoupí do připravované Rusnokovy vlády, by měl stranu opustit, mezi členy začínají znít i opačné názory. Důkazem toho je i nejčerstvější usnesení jihočeské krajské organizace ČSSD, podle kterého by si strana neměla vyřizovat tímto způsobem účty se svými oponenty.

Foto: Stanislav Zbyněk, ČTK

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka (uprostřed)

Článek

„Jihočeská ČSSD nesouhlasí se zneužíváním současné politické situace k personálnímu vypořádání se s vnitrostranickými oponenty a vyzývá vedení ČSSD, aby jednalo v zájmu občanů ČR,“ říká usnesení, které má Právo k dispozici.

Jihočeská organizace se shoduje s partajním vedením v tom, že jediným východiskem ze současné vládní krize je rozpuštění Sněmovny a vypsání mimořádných voleb.

Foto: Petr Josek, Reuters

Jiří Rusnok

„Jsme přesvědčeni, že případná účast některých členů sociální demokracie ve vládě Jiřího Rusnoka je za podmínky, že v ní budou prosazovat sociálnědemokratický program, rozhodně lepší variantou řešení politické krize než vláda současné koalice v čele s Miroslavou Němcovou,“ shodli se členové jihočeské soc. dem.

Vylučovat se nebude

Předseda strany Bohuslav Sobotka, stejně jako třeba místopředseda Zdeněk Škromach, blízký prezidentu Zemanovi, ale zatím stojí za svým. Podle Sobotky a Škromacha není na pořadu dne vylučování členů soc. dem., kteří vstoupí do nové úřednické vlády, nicméně apelují na své členy, potenciální ministry, aby sami stranu opustili. To se týká zejména Marie Benešové, která už kývla na funkci ministryně spravedlnosti.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Bývalá nejvyšší státní zástupkyně Marie Benešová

„Máme důležitější starosti, jde nám o to rozpustit Sněmovnu a vylučování není to, čím by se teď soc. dem. zabývala,“ řekl Právu Sobotka a dodal: „Myslím, že bude stačit jasný signál ze strany vedení vůči těm, kdo poruší rozhodnutí soc. dem. o tom, že do této vlády vstupovat nebude.“

Hádky by byly sebevražedné, míní Sobotka

„Je tady usnesení ústředního výkonného výboru, které bylo přijato v zásadě jednomyslně a které jednoznačně říká, že se soc. dem. nebude bez voleb podílet na vládě,“ reagoval Sobotka na usnesení jihočeské organizace. „To je usnesení, které platí pro všechny členy,“ poznamenal šéf soc. dem.

Sobotka připomněl, že pro usnesení jistě hlasovali i Jihočeši. „Pokládal bych pro soc. dem. za sebevražedné, pokud by se začala hádat mezi sebou, protože to by určitě pomohlo pravicovým stranám,“ míní Sobotka.

Sobotka nechtěl hovořit o konkrétních jménech s tím, že vše je zatím v rovině spekulací či krátkých vyjádření, proto chce jeho strana vyčkat do chvíle, než bude oficiálně jasné složení Rusnokovy vlády. „Počkáme, až bude zveřejněn seznam členů prezidentské vlády, a pokud tam bude někdo ze členů soc. dem., tak předpokládám, že ho vedení strany vyzve, aby ze soc. dem. odešel,“ prohlásil Sobotka.

Poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna také nechce, aby se jeho strana vymezovala vůči členům Rusnokovy vlády. "Jsem přesvědčen, že pokud bude tato vláda ve svých krocích naplňovat programové cíle, které má i ČSSD ve svém programu, nelze se negativně vymezovat vůči jejím členům," napsal Foldyna ve čtvrtek na svém facebookovém profilu.

"Jsem přesvědčen, že budou-li v této vládě i někteří členové ČSSD a budou ve svých rozhodnutích plnit program ČSSD, bylo by politicky trapné se vůči nim vymezovat. Naopak, bude-li tato vláda úspěšná, bude to i úspěchem pro budoucí politiku ČSSD," dodal. Zároveň uvedl, že podporuje uspořádání předčasných voleb.

Reklama

Výběr článků

Načítám