Hlavní obsah

Bývalý úředník magistrátu popisoval u výslechu vazby na Janouška

Někdejší vedoucí investičního odboru na pražském magistrátu Jiří Toman při pondělním výslechu hovořil mimo jiné o svých vazbách k podnikateli Romanu Janouškovi. Prý jej zná dlouho a jsou přátelé. Oba muži figurují v kauze kolem bývalé šéfky premiérova kabinetu Janě Nagyové. Toman nerozumí domovní prohlídce, kterou u něj policisté provedli.

Foto: Stanislav Zbyněk, ČTK

Podnikatel a exšéf odboru pražských investic Jiří Toman

Článek

"S trestnými činy uvedenými v příkazu k domovní prohlídce se neztotožňuji a jsem připraven spolupracovat. Není proti mně vedeno žádné vyšetřování, nebylo zahájeno trestní stíhání," řekl Toman. Podle jeho advokáta Bronislava Šeráka se policejní prověřování týká veřejných zakázek a bývalého působiště Tomana na pražském magistrátu. Muž se nyní živí poradenstvím.

"Policie má indicie, že mohlo dojít k trestnému činu, a my jsme k tomu podávali vysvětlení. Skutky nevíme, byly to obecné otázky o veřejných zakázkách a osobách, se kterými mohl klient přijít do styku," dodal právník.

Z 30 jmen znal Toman polovinu

Toman policejnímu odůvodnění domovní prohlídky nerozumí, žádná z uvedených podezření se jej prý netýkají. Policie zkoumá ovlivňování veřejných zakázek, praní špinavých peněz a korupci v souvislosti se vzdáním se poslaneckého mandátu. Kriminalisté se prý Tomana ptali na zhruba 30 jmen, znal z nich polovinu.

Foto: Petr Sznapka, ČTK

Policisté přivádějí 14. června zadrženou Janu Nagyovou na policejní služebnu v ostravské Masné ulici.

Někdejšího vedoucího odboru městského investora navštívila policie 13. června v Praze. Podnikatel nebyl doma, tak jeho manželka přivolala advokáta, který zpřístupnil také Tomanovy kanceláře. Policie údajně zajistila několik listin a počítač. Z povolení k domovní prohlídce není podle Šeráka jasné, jestli policie Tomana z něčeho podezírá.

Vyšetřování začalo před rokem a půl prověřováním údajné organizované zločinecké skupiny složené z lobbistů Romana Janouška, Tomáše Hrdličky, Iva Rittiga a Tomana. Případ dozoruje od počátku státní zastupitelství v Olomouci namísto Prahy, protože existovalo podezření, že se na trestné činnosti podílel také tehdejší žalobce z pražského vrchního státního zastupitelství Libor Grygárek.

Janouška znal již dříve

Média dříve spojovala Tomana, který rozhodoval na magistrátu o významných stavebních projektech, s Janouškem a popisovala jejich kontakty. Policie se v současnosti podle Šeráka zajímá o zakázky, které prý nepocházejí z doby, kdy Toman působil na magistrátu.

Řekl také, že jeho kontakty s Janouškem, kterého zná od roku 1995, jsou všeobecně známé a nestydí se za ně. "Znal jsem pana Janouška mnohem déle před tím, než jsem na magistrátu byl, a předpokládám, že ho budu znát i mnohem déle poté, co už na magistrátu nepracuji," dodal podnikatel.

Podle Šeráka se také po domovní prohlídce našlo u Tomana odposlouchávací zařízení. V následujících dnech se jej advokát chystá předat policii, aby zjistila, kdo zařízení namontoval.

Ke zlatu se nikdo nezná

Policisté při prohlídkách domů a nebytových prostor zajistili 120 až 150 milionů korun a desítky kilogramů zlata. Komu hotovost a zlato patří, policisté neuvedli. Získali prý i cenné materiály, které budou prověřovat v příštích měsících. Zadrželi několik lidí ve dvou kauzách spojených s Nagyovou. Jedna se týká podezření z neoprávněného sledování, druhá údajné politické korupce.

Ostravský okresní soud poslal později do vazby sedm z osmi obviněných. Kromě nejbližší spolupracovnice premiéra a tří exposlanců je to také někdejší ředitel Vojenského zpravodajství Ondrej Páleník. Vězení se vyhnul dosavadní velitel zpravodajské služby Milan Kovanda, který se částečně přiznal.

Reklama

Výběr článků

Načítám