Hlavní obsah

Naprší až 120 milimetrů, Povodí Moravy začalo odpouštět přehrady

Novinky, jas

Povodí Moravy přistoupilo s ohledem na předpovědi meteorologů k „předpouštění” přehradních nádrží. V pondělí to oznámil Jiří Macík z povodí s tím, že na části přehrad probíhá snižování hladin již od neděle. Meteorologové varovali, že do středy může napršet až 120 milimetrů.

Srážky nad ČRVideo: http://www.chmi.cz

 
Článek

Povodí Moravy uvedlo, že vedle retenčního prostoru budou u vybraných nádrží uvolněny i části zásobních prostor. K manipulaci vodohospodáři přistoupili na vodních dílech Vranov, Vír, Mostiště a Letovice.

„Již od včerejšího dne (neděle; pozn. red.) pak zvýšili vodohospodáři ze stejného důvodu odtok z nádrží Bystřička, Slušovice, Luhačovice a Koryčany,” uvedl Macík.

Chladný týden doprovodí vlna srážek

Vodohospodáři na Vltavské kaskádě byli při nedávných povodních, které zasáhly zejména Čechy, kritizováni částí veřejnosti za to, že začali s upouštěním přehrad pozdě. Povodí Vltavy tato tvrzení odmítlo a poukázalo na platné manipulační řády i na skutečnost, že protipovodňová ochrana je pouze jednou z více funkcí kaskády.

Déšť ustane až ve středu

Meteorologové v pondělí upřesnili výstrahu před vydatnými dešti, které by až do středy měly zvedat hladiny řek v České republice, uvedl český Hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

„Od pondělního rána do středečního večera by v České republice mělo spadnout 10 až 60 milimetrů. Nejvyšší srážkové úhrny očekáváme v centrální části území, 50 až 90 milimetrů, k zesílení srážkové činnosti dojde zejména na návětří severních hor a na Českomoravské vrchovině, kde srážkové úhrny mohou ojediněle dosáhnout až 120 milimetrů,” uvedli meteorologové, podle nichž bude déšť ustávat až ve středu večer.

Dosažení třetího stupně povodňové aktivity předpokládají meteorologové na tocích v povodí Nežárky, Malše, na tocích odvodňujících Českomoravskou vrchovinu (horní Sázava, Dyje a přítoky středního Labe), později i na střední a dolní Lužnici. Nelze jej vyloučit také na Stěnavě.

Nejvyšší nebezpečí platí od úterního rána ve Středočeském, Jihočeském, Pardubickém a Jihomoravském kraji a na Vysočině. Povodňová pohotovost platí v Královéhradeckém, Libereckém a Ústeckém kraji. Bdělost coby nejnižší stupeň nebezpečí hrozí i v Praze a Olomouckém kraji.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám