Hlavní obsah

Zeman jasně naznačil, že současnou koalici potopí

Právo, Novinky, jov, tin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman v neděli v obnovených Hovorech z Lán na Radiožurnálu dal jasně najevo, že šéfku Sněmovny Miroslavu Němcovou (ODS) nejmenuje premiérkou. Zeman se vyslovil pro vládu odborníků, která by mohla vládnout až do řádných voleb v květnu 2014. Prezident vybírá ze čtyř adeptů na post premiéra.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Petr Nečas předal 17. června 2013 prezidentovi republiky Miloši Zemanovi demisi. Stejná vláda jen bez Nečase u prezidenta neprojde.

Článek

Zeman uvedl, že nezklame voliče, kteří mu dali hlas v přímé volbě prezidenta. Jedním z hesel Zemanovy kampaně bylo přitom „Stop Nečasově vládě“. Prezident chce toto heslo naplnit. „Nečasova vláda, byť je v demisi, je stále ještě vládou,“ poznamenal. Zeman poté vylučovací metodou došel k variantě vlády odborníků.

Pokud by nechal vládnout do voleb Nečasovu vládu v demisi, nesplnil by slib. Kabinet v čele s Němcovou složený z politiků stávající vládní koalice by podle Zemana byl defacto pokračováním Nečasovy vlády. Vzhledem k tomu, že pověření sestavit vládu už dopředu odmítl lídr ČSSD Bohuslav Sobotka, padá i tato možnost.

Podle Zemana tak zbývá jako jediná varianta vláda odborníků, která by mohla působit do předčasných voleb nebo až do těch řádných v květnu 2014. „Nemusí mít nutně politický mandát, právě proto, že to je vláda odborníků,“ podotkl. „Její nejdůležitější úkol bude sestavení státního rozpočtu,“ doplnil prezident. Hovořil i o možnosti předložení návrhu na zavedení majetkových přiznání.

Zeman vybírá ze čtyř kandidátů na premiéra. Jména nicméně neprozradil. Naznačil ale, že mezi adepty může být exministr financí Jiří Rusnok. Na dotaz, zda bude vybírat předsedu vlády například v okruhu odborníků se zkušenostmi z rezortu financí, prohlásil: „Myslím, že tato varianta není ani potvrzena ani vyloučena“.

Kalousek: Nechám se překvapit

Na Zemanova slova v rozhlase reagoval místopředseda TOP 09 a ministr financí Miroslav Kalousek. "Vy můžete spekulovat, já spekulovat nesmím. Já se nechám překvapit, co řekne v úterý," řekl Kalousek.

Místopředseda ODS Jiří Pospíšil Zemanovi vzkázal, že úřednická vláda by nejspíš nedostala důvěru Sněmovny. „Počkám si na jeho reálné rozhodnutí. Ale musím říci, že buď zvolí řešení, které je bližší jeho srdci, nebo řešení, které je životaschopné. Středopravicová vláda má dnes důvěru 101 poslanců, kdežto úřednickou vládu dnes žádná z parlamentních stran nechce,” řekl Právu Pospíšil.

ČSSD i komunisté pro rychlé volby

Prezidentův plán na ustavení vlády odborníků nic nemění na záměru ČSSD vyvolat předčasné volby. „Pokud prezident skutečně jmenuje úřednickou vládu, nic to nemění na odhodlání ČSSD prosadit předčasné volby,“ řekl Novinkám lídr soc. dem. Bohuslav Sobotka. Sněmovna by se podle něj mohla rozpustit v polovině července, volby by se pak konaly v září. Do té doby by mohli vládnout Zemanovi odborníci.

„Do té doby by místo Nečasovy vlády v demisi mohla vládnout tzv. úřednická vláda,“ uvedl Sobotka. Zdůraznil, že se ČSSD na nové vládě nebude podílet. Zároveň vyzval, aby tento kabinet nepřijímal zásadní strategická rozhodnutí.

Na předčasných volbách trvají i komunisté. „Pro nás je stále primární otázka předčasných voleb,“ řekl Novinkám šéf poslanců KSČM Pavel Kováčik. Za nejhorší variantu označil pokračování stávající vládní koalice.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám