Hlavní obsah

ÚOOZ se kvůli Janouškovi zajímá i o laboratoř s obřími zisky

Právo, Jakub Troníček

Detektivové z protimafiánského útvaru se při rozsáhlých domovních prohlídkách z minulého týdne zaměřili i na kanceláře soukromé laboratoře Chambon. Podle všeho se totiž potvrzují původní spekulace, že právě prostřednictvím této firmy vysál pražský lobbista Roman Janoušek několik set miliónů korun ze zdravotních pojišťoven.

Foto: Aleš Pospíšil, ČTK

Roman Janoušek

Článek

Právo už letos v březnu informovalo o tom, že laboratoř Chambon měla i jako začínající firma bez referencí v letech 2009 až 2010 doslova pohádkové zisky z laboratorních vyšetření, na která přitom neměla ani potřebné vybavení, a že Janoušek má k této společnosti velmi blízko. [celá zpráva]

Nyní se ukazuje, že lobbista byl pravděpodobně jejím hlavním spoluvlastníkem a nechal si od ní vyplatit stamilióny korun. Informovala o tom ve středu TV Nova ve svém pořadu Na vlastní oči, a to s tím, že Janoušek z firmy profitoval nadvakrát. Nejdříve formou velkorysých ročních výplat a pak také při prodeji akcií společnosti.

Peníze podle Novy dostával Janoušek na svůj soukromý účet, na platu to údajně bylo za tři roky více než 62 miliónů korun a za prodej balíku akcí to mělo být 325 miliónů.

Registraci, která majitelům Chambonu přinesla obří zisky, vydal začínající společnosti s minimem zaměstnanců pražský magistrát, jehož chod tehdy ze zákulisí výrazně ovlivňoval právě Janoušek. A jeho blízký přítel Luboš Pašek v té době působil přímo v představenstvu Chambonu.

Audit nic nenašel

Nový majitel Chambonu, který firmu koupil před dvěma lety, jakékoliv pochybnosti o dřívějším působení společnosti již dříve odmítl.

„Společnost byla před koupí podrobena důkladné kontrole auditorů a nebylo shledáno žádné nestandardní chování společnosti. V každé chvíli od svého vzniku vykazoval (Chambon) na pojišťovnu pouze výkony, které legálně prováděl,“ řekl před časem Právu jednatel firmy Miroslav Herden.

Laboratorní výsledky, které Chambon v letech 2009 až 2010 účtoval pojišťovnám, však podle některých médií pocházely ve skutečnosti z úplně jiného pracoviště. Vyplývat to má ze znaleckého posudku společnosti Česká zdravotní z roku 2011.

Zda společnost skutečně nefakturovala neoprávněně laboratorní vyšetření, prověřuje v současné době např. Všeobecná zdravotní pojišťovna, kontrola ale ještě není ukončena.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám