Hlavní obsah

Nesnesitelné vedro a dusno dnes utnou silné bouřky, varují meteorologové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Příliv velmi teplého vzduchu do střední Evropy pokračuje a ve čtvrtek by měl podle Českého hydrometeorologického ústavu vrcholit. Meteorologové vydali varování před silnými, a dokonce velmi silnými bouřkami, které se mají vytvářet odpoledne a večer v teplém vzduchu.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Odborníci doporučují omezit tělesnou zátěž a pobyt na slunci.

Článek

Tropické počasí bude vrcholit odpoledne. V Čechách může rtuť teploměrů ojediněle vystoupat až k 38 °C.

Odpoledne a večer se podle ČHMÚ budou „vytvářet silnější bouřky doprovázené krupobitím a přívalovými srážkami“. Ty mohou být v úhrnech kolem 40 mm. Vítr může v nárazech dosáhnout rychlosti až 25 m/s (90 km/h).

Bouřky zasáhnou celé Čechy a severní polovinu Moravy, nejsilnější budou ale v Praze, ve Středočeském, Karlovarském, Plzeňském a v Ústeckém kraji.

„V oblastech zasažených přívalovými srážkami lze očekávat rychlý odtok vody ze svahů, rychlé rozvodnění malých toků, potoků a jindy suchých koryt, zatopení níže položených míst, sklepů, podemletí komunikací apod.,“ uvedl ČHMÚ.

Pozor na přehřátí

Čtyřdenní vlnu veder ve čtvrtek zakončí vysoké teploty, které překročí 31 stupňů, v Čechách 34 stupňů. Meteorologové očekávají, že podobně jako v předchozích dnech budou na řadě míst padat teplotní rekordy.

Odborníci zároveň varují před možným přehřátím a dehydratací organismu. Doporučují proto omezit tělesnou zátěž a nezůstávat příliš dlouho na přímém slunci, hlavně v poledních a odpoledních hodinách. Radí také nenechávat děti nebo zvířata na přímém slunci, především ve stojících autech.

Mezi doporučeními je také větší konzumace neslazených nealkoholických nápojů bez kofeinu, ideálně neperlivých. Je vhodné je pít v kombinaci s minerálkami.

Reklama

Související články

V Česku je nejtepleji v Evropě

Střední Evropa, která je zasažena současnou vlnou veder, je v současnosti nejteplejší oblastí starého kontinentu. Česká republika spolu se Slovenskem,...

Výběr článků

Načítám