Hlavní obsah

Nečas rezignuje, s ním i vláda

– Praha • Aktualizováno
Právo, Novinky, rsk, fia

Premiér Petr Nečas oznámil, že v pondělí podá demisi na funkci předsedy vlády. Učinil tak po nedělním večerním zasedání grémia ODS, které jednalo paralelně se schůzkou špiček koalice. Skončí také na postu šéfa ODS.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Premiér Nečas oznámil své rozhodnutí o rezignaciVideo: Reuters

 
Článek

Premiérův osud zpečetila kauza šéfky jeho kabinetu Jany Nagyové, která byla ve čtvrtek zadržena v souvislosti s údajným zneužitím vojenské rozvědky a v kauze údajného uplácení bývalých poslanců ODS.

"Jsem si plně vědom toho, jak peripetie mého osobního života v současné době zatěžují politickou scénu i ODS. Já jsem velmi pozorně vnímal celý vývoj politické situace, který tady nastal počínaje středou. A jsem si vědom toho, jaké to pro mne má konsekvence. Chci zdůraznit, že jsem si vědom své politické odpovědnosti a vyvozuji z ní tyto důsledky," řekl Nečas.

Foto: Petr Horník, Právo

Petr Nečas oznamuje demisi na tiskové konferenci. Na snímku Martin Kuba a Zbyněk Stanjura

Podle Nečase by stávající koalice ODS, TOP 09 a LIDEM měla pokračovat s novým premiérem nominovaným za ODS. O budoucnosti vlády měly ještě v neděli večer jednat koaliční špičky, politici se však záhy po oznámení Nečasovy rezignace rozešli.

Končí celá vláda

Jeho pondělní rezignací na funkci premiéra skončí celá vláda, neuskuteční se tak ani avizované úterní hlasování o nedůvěře vládě iniciované ČSSD. Kabinet tak bude pokračovat jako vláda v demisi.

Kabinet Petra Nečase byl jmenován 13. července 2010 (předseda ODS Nečas byl premiérem od 28. června 2010). Vláda vznikla po volbách, v nichž sice zvítězila ČSSD s 56 mandáty, ale nedokázala dát dohromady potřebnou většinu. Koalici složily ODS, TOP 09 a Věci veřejné s celkovými 118 poslanci. Vláda přestála pět hlasování o nedůvěře, naposledy letos v lednu. Nečasovi se stalo osudným zatčení jeho spolupracovnice Jany Nagyové, která byla obviněna z organizátorství trestného činu zneužití pravomoci úřední osoby a z podplácení.

Nečas vyjádřil přesvědčení, že se současným koaličním stranám podaří sestavit nový kabinet vedený premiérem za ODS, který získá 101 hlasů ve Sněmovně, a že prezident Miloš Zeman jako "bytostný demokrat" bude tuto vládu respektovat.

Končí i v čele strany

"Ještě před tím, než bylo zjevné, že nemohu pokračovat v pozici premiéra, bylo zjevné, že nemohu pokračovat v pozici předsedy ODS," prohlásil Nečas ke svému odchodu z čela strany.

Na pondělní odpoledne svolal jednání výkonné rady ODS, kde rezignuje i na nejvyšší stranický post. Jako o velkém favoritovi v boji o uvolněné křeslo ve vedení ODS se hovoří o ministrovi průmyslu a obchodu Martinu Kubovi, který je prvním místopředsedou strany.

ČSSD trvá na předčasných volbách

První místopředseda ČSSD Michal Hašek podání demise ocenil, byť k tomu podle něj dochází později, než bylo nutné. "Myslím si, že podání demise je logickým krokem," řekl Hašek v neděli večer Novinkám. V nové situaci bude podle něj na tahu také prezident Zeman.

Sociální demokraté ale nevidí důvod pro vznik nové vlády, budou nadále prosazovat uspořádání předčasných voleb. "Nejčistším řešením by byly nové volby," uvedl Hašek. ČSSD chce podle něj dále vyjednávat s ostatními parlamentními stranami o rozpuštění Sněmovny. K tomu je třeba 120 hlasů poslanců z dvou set.

Takové řešení podporují i komunisté. "KSČM bude podporovat přijetí ústavního usnesení o rozpuštění Sněmovny," sdělil Novinkám stranický lídr Vojtěch Filip.

Anketa

Měla by podle vás po demisi premiéra Nečase pokračovat současná vládní koalice?
Ano, s novým premiérem by měla dovládnout až do řádných voleb v květnu 2014
22,2 %
Ne, měly by být vypsány předčasné volby
77,8 %
Celkem hlasovalo 78161 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám