Hlavní obsah

Zeman v Lidicích varoval před plíživým nacismem a falešným vlastenectvím

– Lidice
Právo, Radek Plavecký

Prezident Miloš Zeman se v sobotu zúčastnil pietního aktu k připomínce vypálení Lidic. Během krátkého projevu varoval před plíživým nacismem a falešným vlastenectvím.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Miloš Zeman v Lidicích

Článek

"Po ulicích se houfují tlupy holých lebek a vyřvávají hesla podobná těm nacistickým. Ptám se, zda právě v takových zárodcích není nebezpečí, které vyvrcholilo tragédií lidických nevinných lidí, stále přítomno," uvedl Zeman.

Lidé by se podle něj neměli hodnotit podle toho, kde se narodili, ale podle toho, co za celý život dokázali.

Autorka pomníku dostane vyznamenání

Prezident tady také oznámil první jméno člověka, kterému hodlá předat státní vyznamenání.

"Nejkrásnější a zároveň nejsmutnější pomník, který jsem v životě viděl, je památník lidických dětí. Jeho autorce Marii Uchytilové, která zemřela 16. listopadu 1989, udělím při příležitosti státního svátku 28. října státní vyznamenání za celoživotní práci," prohlásil Zeman.

Pietního aktu se vedle Zemana zúčastnili předseda Senátu Milan Štěch, senátoři Přemysl Sobotka či Jiří Dienstbier, arcibiskup Dominik Duka, místopředseda ODS Jiří Pospíšil a mnoho velvyslanců cizích zemí.

Důvodem pro vyhlazení Lidic nacisty se stala domnělá souvislost jednoho z lidických občanů s atentátem na říšského protektora Reinharda Heydricha. Přímo v Lidicích bylo 10. června 1942 zastřeleno 173 zdejších mužů, ženy byly odvlečeny do koncentračních táborů, 82 dětí nechali Němci udusit v plynovém autobusu v deportačním táboře v polském Chelmnu, další děti byly poslány na převýchovu. Pobyt v koncentračních táborech nepřežilo 57 lidických žen a 3 zemřely na pochodu smrti. Po osvobození se do oblasti Lidic postupně vrátilo 143 lidických žen a 17 lidických dětí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám