Hlavní obsah

Definitivní konec povodní. Druhý stupeň odvolán na všech tocích

Hladiny řek v Česku dál klesají, na žádné z nich už neplatí druhý povodňový stupeň, tedy pohotovost. Poslední byly odvolány na Lužnici v Klenovicích na Táborsku a na Nové řece v Mláce na Třeboňsku. První povodňový stupeň, tedy bdělost, byl podle webu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) v sobotu ráno platný na osmi místech a pěti řekách.

Článek

Labe v Ústeckém kraji se vrací do normálu. V Ústí nad Labem klesla hladina na 4,8 metru a do zrušení prvního povodňového stupně jí zbývá 30 centimetrů. V Děčíně je řeka půl metru nad hranicí prvního povodňového stupně.

V sobotu ráno zůstávalo podle Ředitelství silnic a dálnic kvůli záplavám nebo odklízení povodňových škod uzavřených 56 silnic. Většinou jde o komunikace třetích tříd a místní komunikace. Uzavřen ale zůstává sjezd z dálnice D8 ve směru na Ústí nad Labem.

Největší počet uzavřených ulic zůstává v Praze, dále jsou uzavřené silnice hlavně na Kolínsku, Mělnicku, Nymbursku a Táborsku.

Záplavy, které postihly Česko začátkem června po vytrvalých deštích, způsobily miliardové škody a vyžádaly si nejméně 12 životů. Zasaženo bylo sedm krajů.

Po povodních komáři a demolice

Po povodních už začali pracovat statici a rozhodli o čtyřech demolicích na Mělnicku (dva domy v Klech, jeden v Brozánkách a jeden v Tuhani). Týká se to především starých staveb z vepřovic.

V roce 2002 byly ovšem následky povodní nesrovnatelně horší, tehdy se řítily k zemi téměř celé vesnice.

Lidé se obávají také přemnožení komárů v krajích, kde nakladené larvy zalila voda. ČR už zakoupila speciální americký postřik VectoBac, který je má zneškodnit.

Reklama

Výběr článků

Načítám