Hlavní obsah

Zadrženi šéfové Úřadu vlády a Vojenského zpravodajství

• Aktualizováno

Počet lidí, kteří skončili v poutech v rámci probíhající rozsáhlé razie Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu, se rozrůstá o další vysoké šarže. Zadržen byl vedoucí Úřadu vlády Lubomír Poul a také ředitel Vojenského zpravodajství Milan Kovanda. Kromě nich si policie došla i pro další významné osoby kolem premiéra Petra Nečase, například šéfku jeho kabinetu Janu Nagyovou.

Foto: vlada.cz

Lubomír Poul

Článek

Zadržený šéf Úřadu vlády Poul se vloni v prosinci stal členem dozorčí rady ČEZ. Ve státní správě působí od roku 1996, kdy začal pracovat na ministerstvu průmyslu a obchodu. Vedoucím Úřadu vlády je od července 2010.

Na obraně měli být podle informací Práva zadrženi dva lidé. Jedním z nich je Kovanda, který ve funkci šéfa Vojenského zpravodajství nahradil rovněž zadrženého  Ondreje Páleníka, jenž v současnosti vede Správu státních hmotných rezerv. Jméno druhého zadrženého na obraně zatím není známé.

Kovandu přitom prezident Zeman v květnu jmenoval do hodnosti generálmajora. Byl to velitel elitní 601. skupiny speciálních sil z Prostějova. Jako velitel této jednotky prošel čtyřmi zahraničními misemi, z nichž nejvýznamnější byla operace Enduring Freedom v Afghánistánu.

Foto: www.mocr.army.cz

Ředitel Vojenského zpravodajství Milan Kovanda

Oficiálně policie jména zadržených nekomentovala, ale kromě Poula, Kovandy, Páleníka a Nagyové jde také o bývalé "rebelující" poslance ODS Ivana Fuksu a Petra Tluchoře a bývalého náměstka na ministerstvu zemědělství a současného člena představenstva Českých drah Romana Bočka.

Kdo byl zadržen

Jana Nagyová - šéfka kanceláře premiéra Petra Nečase

Lubomír Poul - šéf Úřadu vlády

Milan Kovanda - šéf Vojenského zpravodajství

Ondrej Páleník - bývalý šéf Vojenského zpravodajství, nynější šéf Správy státních hmotných rezerv

Roman Boček - člen představenstva Českých drah

Ivan Fuksa - bývalý poslanec

Petr Tluchoř - bývalý poslanec

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám