Hlavní obsah

Černého kašle je v Česku stále více

Právo, per

Černého kašle přibývá. V loňském roce bylo v Česku hlášeno 738 případů, což je dvojnásobek roku 2011. Letošní data naznačují, že nemocných bude ještě víc. Řekla to epidemioložka Kateřina Fabiánová.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Ohroženy nákazou i komplikacemi jsou nejvíc děti do šesti měsíců, protože ještě nejsou plně očkovány. Od roku 2005 zemřely v ČR čtyři děti do čtyř měsíců věku. Nakazily se od dospělých.

„Nejlepší prevencí je očkovat dospělé, kteří se o dítě starají v celodenní péči – rodiče, babičky, dědečky a také zdravotníky v porodnicích,“ řekla Fabiánová.

Šíří se kontaktem

Loni začala očkovat zdravotníky proti černému kašli pražská porodnice v Podolí, vakcínu jim zaplatila. Očkovat se nechalo 95 procent zaměstnanců. Poté začala porodnice vybízet k očkování rodičky a jejich rodiny.

„Očkování ve všech porodnicích bychom určitě doporučili,“ dodala Fabiánová.

Vakcínu dětem hradí zdravotní pojišťovny, dospělí si ji platí sami, stojí zhruba 850 korun.

Černý kašel, nazývaný také dávivý, je infekční onemocnění. Způsobuje ho bakterie a šíří se kontaktem. Dá se léčit antibiotiky. V některých případech je průběh tak těžký, že pacienta ohrožuje na životě. Může dojít ke komplikacím. K nejtěžším patří krvácení do mozku, porucha funkce plic, těžké plicní záněty a poruchy funkce mozku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám