Hlavní obsah

Lidé v Mělníku odmítali opustit své domovy, donutila je policie

Právo, Novinky, Josef Koukal, Jindřich Ginter
Mělník
Aktualizováno

Policie evakuovala všechny obyvatele mělnické čtvrti Mlazice a Pšovka, kteří odmítli uposlechnout výzvu k povinné evakuaci. Šlo o desítky lidí, kteří nechtěli opustit své domovy. Na Labi u Mělníka byl v noci na úterý vyhlášen extrémní stupeň povodňového ohrožení.

Evakuace obyvatel čtvrti Mlazice v MělníkuVideo: Jindřich Ginter, Petr Hloušek, Právo

 
Článek

Policie po 11. hodině uzavřela přístup do čtvrti Staré Mlazice. Obyvatelé se tak nebudou moci dostat zpátky. „Situace je hodně podobná té v roce 2002,“ řekl Právu tajemník městského úřadu Jaroslav Suk.

Foto: Josef Koukal, Právo

Několik obyvatel mělnické části Pšovka se odmítla evakuovat. Postávají před svými domy a čekají, jak se bude situace vyvíjet dál.

Někteří obyvatelé ohrožených částí města odmítli své domovy opustit, a proto při jejich odchodu asistovala policie. Lidé si s sebou mohli vzít jen své osobní věci.

V postižených oblastech nyní chodí smíšené hlídky hasičů a policistů a nutí lidi k odchodu z domovů. „A co moje slepice? Do hodiny si je odnesu,“ řekl postarší muž policistovi. „Hned – do pěti minut musíte být pryč,“ kontroval policista.

Foto: Pavel Kunert

Ulice Rybáře v Mělníku v úterý v děvět hodin dopoledne

Hladina většiny řek ve středních Čechách do úterního rána klesla, pouze hladina Labe v Mělníku stále stoupá. Měla by kulminovat kolem poledne zhruba na úrovni stoleté vody.

Tepelná elektrárna Mělník už v pondělí kvůli povodním odstavila z provozu bloky, které mimo jiné zásobují Mělník teplem. Částečná dodávka tepla je zajišťována náhradním způsobem. V případě dalšího stoupání Labe bude odstaven blok, který zásobuje teplem Prahu, uvedla ČTK.

Ostrý test nové hráze

Mělník ve čtvrti Mlazice čeká na ostrý test své úplně nové hráze, která byla postavena před rokem a ještě ani neprošla kolaudací. Hráz monitorují desítky hasičů, na její vnitřní straně odčerpávají průsak spodní vody.

„Hráz je postavena úplně nově v reakci na povodně z roku 2002, které byly skutečně katastrofální, neboť hladina vody dosahovala 2,5 metru. Nyní si nemyslíme, že povodeň bude tak velká, ale preventivní opatření jsou maximální,“ řekl Právu náměstek hejtmana Středočeského kraje Milan Němec.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Obec Zálezlice na Mělnicku zaplavila rozvodněná Vltava. Na snímku z 4. června 2013.

Na hlavní třídě stojí preventivně záchranná služba. „Nikdo by už v domech neměl zůstávat. Všichni by měli být pryč, ale stává se, že lidé neodejdou, voda je dostihne a pak volají vrtulník a hasiče na člunech. To je vrchol nezodpovědnosti,“ uvedl záchranář ze sanitky.

„Stále vzpomínám na rok 2002, kdy tady spadlo několik domů. Je děsivá představa, že by se vše opakovalo, když tady toho bylo tolik opraveno a nově postaveno,“ kroutila hlavou před vietnamskými potravinami místní stařenka. „Proč máme odejít, když jsme v domě zůstávali i v roce 2002. To opravdu musíme jít?“ ptala se obyvatelka postaršího domu v záplavové oblasti nekompromisního policisty.

„Musíte jít. Nechávám u vašich dveří stát celníka a ten dohlédne na to, abyste opravdu šli, co kdyby ta hráz přece jenom nakonec povolila a pak byste neměli čas utéct,“ dodal policista.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám