Hlavní obsah

Déšť vyhnal řeky z koryt, Nečas nasadí armádu

Právo, Novinky, ČTK, mif, ch
Aktualizováno

Extrémní stupeň povodňového nebezpečí byl v neděli nad ránem rozšířen na Středočeský a Jihočeský kraj. Už v sobotu byl nejvyšší stupeň nebezpečí povodní vyhlášen v krajích Plzeňském, Karlovarském, Ústeckém a Libereckém. Druhého povodňového stupně dosáhla ráno také Vltava v Praze, během dopoledne ale hasiči očekávají třetí. Premiér Petr Nečas podle informací Novinek rozhodl, že na pomoc bude nasazena i armáda.

Rozvodněná Vltava v centru PrahyVideo: Novinky

 
Článek

Hasiči od noci staví protipovodňové bariéry v pražském Radotíně, další nyní rostou v Libni, na Kampě, Zbraslavi a v Modřanech. Zátarasy se staví i v podchodech ve Stromovce. Už v pátek byla po vyhlášení prvního povodňového stupně uzavřena vrata na Čertovce.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Pohled z pražského Karlova mostu na Vltavu a Kampu (vpravo) 2. června ráno.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Břeh Vltavy 2. června před osmou hodinou ranní na pražské Kampě.

"Situace je velmi vážná, Vltavou protéká 700 metrů krychlových vody za vteřinu, zřejmě už během dopoledne má průtok vystoupat na 1100," uvedl Tomáš Hudeček, který je pověřen výkonem funkce primátora. Vltavská kaskáda ale podle něj zatím tok Vltavy reguluje.

Hudeček: Kvůli povodním bude nasazena i armádaVideo: Česká televize ČT24

V České televizi dopoledne dodal, že pražská radnice už požádala vládu o nasazení dvou set vojáků a bylo jí vyhověno.

Třetí povodňový stupeň podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) platí ve středních Čechách už na pěti místech. Konkrétně na Kalici v Zadním Poříčí, na Berounce ve Zbečně na Rakovnicku a na Berounce a Litavce v Berouně.

Velká voda na Hradecku 

Třetí, tedy nejvyšší stupně povodňové aktivity, platí v Královéhradeckém kraji na dvou místech na Labi, na Bystřici v Rohoznici a na Úpě ve Zlíči. Voda z horských potoků a strání například zaplavila několik domů ve Svobodě nad Úpou, kvůli vodě na silnici je v kraji neprůjezdných několik silnic.

Velká voda zasáhla například Svobodu nad Úpou. "Voda se k nám hrne po silnici z Janských Lázní i z okolních svahů, situace je velmi špatná. Zatím tu stále prší, ale doufám, že to ustane," řekl v sobotu ráno starosta Svobody nad Úpou Jiří Špetla.

Přívaly vody hlásí také Horní Maršov na Trutnovsku. "Úpa je poměrně v pohodě, ale voda se hrne do Maršova z okolních strání a potoků, snažíme se, aby maximum vody odtékalo," řekl starosta Horního Maršova Pavel Mrázek. Podle něj voda zasáhla několik domů, do některých částí Maršova není možné se kvůli velké vodě dostat.

Evakuace seniorů v Berouně

V Berouně byl krátce před půlnocí evakuován domov pro seniory, který stojí u Litavky. Technické služby již kvůli stoupající hladině Berounky odpojily veřejné osvětlení na autobusovém nádraží na Závodí a v přilehlých oblastech.

V Černošicích v noci plošně evakuovali náplavky a nechali odpojit elektrickou energii v zaplaveném území. "Je připraveno náhradní ubytování ve škole, pokud by někdo z evakuovaných lidí neměl kam odejít," řekl dnes starosta Černošic Filip Kořínek.

Kvůli záplavám byla uzavřena silnice z Hlásné Třebáně do Řevnic na Berounsku. Vyvrácené stromy zastavily vlaky na trati z Berouna do Plzně, z Davle do Jílového u Prahy a z Vraného nad Vltavou do Prahy Zbraslavi.

Situace na řece Úslavě ve Starém Plzenci Video: Patrik Biskup, Právo

Třetí stupeň na Plzeňsku 

Na řece Klabavě v Nové Huti poblíž Plzně, na Radbuze ve Staňkově a také na Klabavě v Hrádku u Rokycan byl v neděli vyhlášen třetí stupeň povodňové aktivity. V regionu dosáhne v příštích hodinách třetího stupně, tedy stavu ohrožení, mnohem více řek.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Rozvodněná Úslava v Plzni-Koterově

"Podle posledního modelu mi vyšly třetí stupně téměř ve všech profilech, takže celá Radbuza, Úhlava v Klatovech a na horním toku. Třetí stupeň dosáhne také Úslava ve Ždírci, Prádle i v Plzni-Koterově," uvedla Lenka Boříková z Českého hydrometeorologického ústavu. Ostatní toky se budou přidávat a nejpozději do dnešního večera a v noci se zvednou jejich průtoky na stav ohrožení.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Rozvodněná Úslava v Plzni-Koterově vyhnala i šneky.

Největší vodní plocha v kraji, přehrada Hracholusky, má zatím dostatečnou kapacitu, nádrž by se neměla "přeplnit". Jednotlivé obvody Plzně provádějí opatření, v Koterově je zatím zaplaveno asi pět domů v ulici Pod Chalupami, ulice Na Břehu je v ohrožení celá. V Plzni-Božkově by mohl být zaplaven výrobní areál.

Potíže na jihu Čech

Situace se kvůli neustálým dešťům dramatizuje také v Jihočeském kraji, kde kvůli zvedajícím se hladinám toků platí třetí povodňový stupeň už na 16 místech.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Rozvodněná Úslava v Plzni-Koterově

"Třetí stupeň se nyní týká vlastně kterékoliv části regionu. Jedinou výjimkou zůstává nejvýchodnější část území s povodím Nežárky a horní Lužnice. Ale tam ty povodňové stupně nabíhají se zpožděním, myslíme si, že i tam nakonec bude stav ohrožení dosažen," konstatoval Tomáš Vlasák z českobudějovického hydrometeorologického ústavu.

Třetí stupeň se nyní týká vlastně kterékoliv části regionu.

Extrémních hodnot dosahovaly hladiny řek v Jihočeském kraji už okolo 5:00. Například v Březí u Českých Budějovic hladina Vltavy dosahuje výšky 263 centimetrů, zatímco v sobotu před půlnocí to bylo kolem 130 centimetrů. Průtok vody se tam zvedl z běžných 50 metrů krychlových za vteřinu na 324.

Podobně dramatická situace je na Lužnici v Bechyni. Hladina se tam od sobotní půlnoci do nedělního rána zvedla o dva metry. Nyní se vyšplhala na 454 centimetrů, průměrné hodnoty tam bývají kolem 150 centimetrů. Průtok vody tam stoupnl sedminásobně na současných 366 krychlových metrů za vteřinu.

U Milevska museli evakuovat lidi asi z pěti domků. Za Českým Krumlovem voda další stavení zcela odřízla od přístupových cest.

„EON začíná vypínat některé trafostanice na Českokrumlovsku a Soběslavsku,“ řekl Právu mluvčí EON Vladimír Vácha s tím, že „během hodiny mohou být vypnuty i další trafostanice, protože je může zasáhnout voda“. Popadané stromy podle něj přerušily vedení na Novohradsku. Poruchy jsou hlášeny také v desítkách dalších míst v kraji.

Během dne se situace ještě zhorší

Podle Vlasáka kulminace hladin na některých místech v horních částech toků dosáhla vrcholu. Ale přesto se prý dá stále očekávat, že během dne se mnohde situace ještě zhorší. "Stále prší a ty srážky jsou takové nevyzpytatelné a nějaká voda určitě ještě napadne," uvedl.

Na třetím povodňovém stupni je v sobotu v Ústeckém kraji Flájský potok v Krušných horách. Stoupat začal už ve čtvrtek, před půlnocí dosáhl prvního povodňového stupně. Postupně hladina stoupla až na třetí, od půlnoci ze soboty na neděli se ale drží jen několik centimetrů nad touto úrovní. Hladina v 6:30 měla 103 centimetrů, v pondělí to bylo asi o půl metru méně.

Druhý stupeň hlásí Labe v Děčíně, Bílina v Trmicích a Chomutovka. Tam bylo už v pátek nutné uzavřít průjezd pod Tyršovým mostem a silnici do Dolního Žlebu. Jsou to poměrně častá opatření při vyšší hladině řeky, letos už je bylo nutné udělat potřetí. Zalitý byl i průjezd pod děčínským viaduktem. Na prvním stupni je Ohře, Ploučnice i Kamenice.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám