Hlavní obsah

Vydání Torubarova je tragické selhání Blažka a justice, tvrdí Kalousek

Novinky, val

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) považuje za mezinárodní ostudu skutečnost, že Česká republika počátkem května vydala ruského podnikatele Alexeje Torubarova do Ruska, kde je trestně stíhaný. Podle něj jde o „tragické selhání“ české justice a resortu spravedlnosti pod vedením Pavla Blažka (ODS).

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09)

Článek

„Nevinného člověka jsme vydali možná na smrt,“ prohlásil Kalousek v České televizi a upozornil, že od 2. května, kdy Torubarov odletěl z Prahy do Ruska, nejsou o ruském podnikateli žádné informace. Podotkl, že Torubarov měl přinejmenším nárok na dokončení azylového jednání, a jeho vydání před ukončením tohoto jednání považuje za „strašnou chybu“.

Podle pondělních Lidových novin měl Kalousek v den odletu dokonce nařídit letištnímu personálu, aby před letadlo postavil cisternu, a zabránil mu tak vzlétnout. Kalousek to nepopřel, odmítl však přímo odpovědět. Zopakoval pouze, že nevydal žádné pokyny, ale přebírá veškerou odpovědnost za to, jak letištní personál jednal.

„Já jsem se snažil dosáhnout toho, a myslím, že jsem i dosáhl, vytvořit dost časového prostoru pro to, aby orgány České republiky, kterým to příslušelo, ponechaly pana Torubarova na území České republiky,“ vysvětlil.

Podnikatel byl v Rusku obviněn z vydírání důstojníka tajné služby a podvodů, Torubarov naopak tvrdí, že jej vydírala ruská tajná služba, policie a mafie. V ČR žádal o azyl, ale na základě mezinárodního zatykače skončil ve vazbě.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám