Hlavní obsah

Armádu čeká platová revoluce

Právo, Oldřich Danda
Aktualizováno

Ministerstvo obrany připravilo platovou revoluci, jejímž výsledkem by měly být vyšší platy armádních pilotů nebo lékařů, nižší odměny generálů a vyšších důstojníků a stejné platy pro většinu vojáků. O tisíce měsíčně by měli přijít skoro všichni z dvaceti generálů a také část plukovníků a podplukovníků. Vyplývá to z novely, kterou ve středu schválila vláda.

Foto: Archiv Právo

Cvičení české armády. Ilustrační foto

Článek

„Například plat generálmajora zastávajícího funkci ředitele sekce na generálním štábu se sníží ze zhruba 80 tisíc na 65 500 korun,“ řekla Právu náměstkyně ministra obrany pro personalistiku Lenka Ptáčková Melicharová.

Plat podle ní klesne všem generálům v rozmezí mezi pěti až 18 tisíci korunami měsíčně. Například současný náčelník generálního štábu Petr Pavel, který je generálporučík, by podle nového tarifu měl základní plat 88 tisíc, což je zhruba o deset tisíc méně než dnes.

Naopak výrazně by si měli polepšit specialisté, kterých je na trhu práce nedostatek: zdravotníci, IT specialisté nebo piloti.

„Navrhujeme zavést stabilizační příplatek, který zajistí ozbrojeným silám konkurenceschopnost na trhu práce a který může činit až 28 tisíc korun konkrétnímu vojákovi,“ dodala Ptáčková.

Peníze na zvýšení platů obrana získá hlavně kvůli tomu, že letos propustí okolo pěti set vojáků, hlavně důstojníků, jelikož ruší velitelství v Olomouci a Staré Boleslavi a přesouvá je pod generální štáb v Praze.

Konec nadržování?

Podle ministra obrany Vlastimila Picka, který úpravu platů ve středu předložil vládě, by nový zákon měl být spravedlivější.

„Principem nového systému odměňování je svázání platu s hodností, tj. odstranění dnešní disproporce, kdy rozdíly mezi platy vojáků ve stejné hodnosti činí až desítky tisíc korun,“ sdělil Právu.

Podle armádních personalistů dnešní systém umožňuje, aby například poručík v jedné posádce měl základní plat 17 500 korun měsíčně a v jiné posádce bral 50 tisíc. Což převyšuje základní mzdu i některých generálů a je to zapříčiněno hlavně nadržováním velitelů.

Podle informací ČTK vláda ve středu návrh přijala. Pokud jej schválí i parlament, budou mít vojáci jistotu, že v určité hodnosti budou mít garantovaný základní plat, který by měl být největší složkou mzdy.

Podle Ptáčkové by 80 procent vojáků mělo mít plat větší v průměru o stokoruny nebo stejný, protože se výrazně zvýší základní tarif. Méně dostanou hlavně ti, kteří brali nadprůměrný plat na základě různých osobních příplatků, jež se budou rušit nebo redukovat.

Snížit by se měl rovněž příplatek na bydlení, z dnešních deseti tisíc by měl dosáhnout maximálně šesti tisíc korun.

Měl by být adresný podle toho, kolik vojáci za bydlení skutečně platí.

Navíc jej bude pobírat pouze jeden voják v domácnosti, což uškodí vojenským párům.

Anketa

Měly by se upravit platy v české armádě?
Ano
85 %
Ne
15 %
Celkem hlasovalo 18633 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám