Hlavní obsah

Sledovací systém z Pardubic vidí i neviditelná letadla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pardubická společnost ERA dokončila nový typ leteckého radaru Tichý strážce pro odhalení neviditelných letounů. Radar rozeznává letadla pomocí rádiových vln nebo digitálního televizního vysílání. Prototyp otestuje letiště Praha, a možná i armáda. O novince informovala Lenka Stejskalová Reichová z firmy Era.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Technologie je schopná sledovat letadla, která se nacházejí v takzvaném režimu rádiového ticha, protože nevyzařují elektromagnetické pulsy.

Nové zařízení potřebuje jen běžné rádiové vysílání v éteru a mobilní anténu se speciálním softwarem. "Pro případ, že by bylo veřejné vysílání vypnuto, pracujeme také na alternativě, kdy systém doplní vlastní, vhodně rozmístěné vysílače," dodal generální ředitel Era Viktor Sotona. Systém je neviditelný pro případného protivníka, protože nic nevysílá.

Využití na misích

Díky vlastnostem nového typu radiolokátoru jej bude možné využít na vojenských misích nebo jako ostrahu hranic. Může také hlídat před teroristickým útokem strategické objekty, jako třeba jaderné elektrárny, či velké sportovní akce. Nový radiolokátor vyzkouší Řízení letového provozu České republiky na letišti v Praze a o novou technologii projevila zájem Armáda ČR.

"Takto vylepšený systém bude schopen vidět i letadla ve velmi nízkých letových hladinách, a mohl by se tak stát vítaným doplňkem klasických primárních radarů i při řízení civilního letového provozu, případně je úplně nahradit za zlomek nákladů na jejich pořízení a provozování," uvedla Reichová.

Firma je členem skupiny Omnipol. Dodává systémy pro civilní i armádní sektor.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám