Hlavní obsah

TOP 09 a ODS v Praze se přou o primátorské veto, Svoboda ukončil další jednání rady

Praha

Pražskou koalici ODS a TOP 09 ochromil další spor. Primátor Bohuslav Svoboda (ODS) kvůli tomu podruhé v krátké době předčasně ukončil jednání rady. Strany se dohadují o zrušení primátorského veta. Svoboda i jeho první náměstek Tomáš Hudeček (TOP 09) ale tvrdí, že budou usilovat o to, aby stávající pravicová koalice pokračovala.

Foto: Milan Malíček, Právo

Pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS).

Článek

Jednání rady bude pokračovat ve čtvrtek. Do té doby se uskuteční rozhovory mezi zástupci obou koaličních stran.

Rozpor vznikl kvůli návrhu TOP 09, která požaduje zrušení práva veta, které má primátor a jeho náměstci. "Návrh na omezení pravomocí primátora znamená, že bych se stal pouhou loutkou v rukou většiny v radě, stejně jako celá ODS," reagoval Svoboda. "Nehodlám se stát komparzem k silovému vládnutí jedné strany," doplnil.

TOP 09 má se šesti členy v radě většinu, mohla by tak kdykoli pět radních za ODS přehlasovat.

Potíže trvají několik týdnů

Podle primátora je nyní na koaliční TOP 09, zda bude spolupráce dál pokračovat. "Udělám vše pro to, aby koalice mohla pokračovat dál," řekl Svoboda. Také podle Hudečka není jiná možnost. "Jsem přesvědčen, že pravicová koalice je jediná správná, ale musí konat," uvedl.

Pražská koalice má potíže už řadu týdnů. Dlouhodobě nedokáže najít shodu třeba na financování dopravního podniku nebo v otázkách kolem tunelu Blanka. Vede kvůli tomu i smírčí řízení.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám